Burse - Fonduri mutuale

AGA la Fondul Proprietatea: Acţionarii au aprobat răscumpărarea unui pachet de acţiuni şi dividendele. Un acţionar a cerut acţiunea în răspundere împotriva administratorului

 AGA la Fondul Proprietatea: Acţionarii au aprobat răscumpărarea unui pachet de acţiuni şi dividendele. Un acţionar a cerut acţiunea în răspundere împotriva administratorului

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2012, 14:29 2194

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Fondul Proprietatea (FP) a debutat fără evenimente deosebite, acţionarii aprobând punctele puse în discuţie pe ordinea de zi cu o largă majoritate.

Astfel, a fost aprobată propunerea administratorului Franklin Templeton privind distribuirea răscumpărarea unui pachet de până la 8% din acţiunile fondului, care se va realiza cu banii obţinuţi de fond din vânzarea de active din portofoliu. "În acest moment este greu de găsit o investiţie mai profitabilă decât Fondul Proprietatea, care se tranzacţionează cu un discount de 50% faţă de valoarea activelor, astfel că fiecare acţiune cumpărată la preţul actual le aduce acţionarilor un profit de 100%", a explicat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

În Adunarea Generală Ordinară (AGOA) au fost aprobate situaţiile financiare şi raportul administratorilor pe 2011, dar şi propunerea privind distribuirea unui dividend brut de 0,03854 lei/acţiune din profitul pe 2011. Randamentul dividendului brut este de circa 7,1%.

Spre finalul AGA, unul dintre acţionarii minoritari, Dan Bărbulescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Cocor, a propus introducerea unui punct nou pe ordinea de zi privind acţiunea în răspundere a administratorului Frankin Templeton ppentru management defectuos. Bărbulescu şi-a susţinut propunerea argumentând că FP a numit "administratori pasivi" în Consiliile de Administraţie ale companiilor din portofoliu şi a acuzat Templeton că ar fi vândut anul trecut un pachet de acţiuni Oil Terminal (OIL) folosindu-se de informaţii privilegiate.

Tranzacţia la care el se referă a avut loc pe 9 iunie 2011, când FP a vândut un pachet de 9 milioane de acţiuni Oil Terminal, după ce Consiliul de Administraţie ar fi aprobat convocarea AGA în vederea majorării capitalului social cu nişte terenuri deţinute de stat, care ar fi diluat participaţiile celorlalţi acţionari. Convocatorul AGA a fost publicat pe 10 iunie 2011, la o zi după tranzacţia realizată de FP, iar Bărbulescu a afirmat că Templeton ar fi folosit informaţia privind convocarea AGA, la care avea acces deoarece are un membru în Consiliul de Administraţie al Oil Terminal. Ulterior, preţul acţiunilor a scăzut puternic, de la 0,3681 lei/acţiune (preţul de vânzare al FP) la sub 0,2 lei/acţiune. În prezent, acţiunile OIL se tranzacţionează la 0,1565 lei/acţiune.

Majoritatea acţionarilor FP au respins însă propunerea lui Bărbulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO