Burse - Fonduri mutuale

Agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul BBB- cu perspectivă stabilă acordat Nuclearelectrica

Agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul BBB- cu...

Autor: Tibi Oprea

08.11.2023, 15:41 397

Producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că agentia de rating Fitch a confirmat ratingul BBB-, cu perspectivă stabilă.

„Ratingul BBB-, cu perspectivă stabilă, reflectă, conform raportului publicat de Fitch, profilul solid de afaceri al Nuclearelectrica susţinut de poziţia de piaţă puternică ca unic producător de energie nucleară, acoperind aproximativ 20% din necesarul de consum al României şi 35% din energia curată, fără emisii de CO2 la nivel naţional; nivelul solid de profitabilitate, cu perspectivă similară pentru perioada 2023-2026; planurile majore de investiţii cu referire la Retehnologizarea Unităţii 1, Instalaţia de Detritiere şi Unităţile 3 şi 4 pentru perioada 2023-2027; gradul de îndatorare aferent realizării retehnologizarii Unităţii 1 CNE Cernavodă; proiectele de investiţii pe termen mediu cu referire la Proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi Proiectul SMR; relaţia solidă cu statul român, legăturile de acţionariat şi importanţa strategică a acestei relaţii prin raportare la proiectele de investiţii; impactul plafonării preţului la energie prin mecanismul de piaţă MACCE”, scrie compania de stat în raport.

În vederea realizării proiectelor majore de investiţii, din perspectiva unui demers de guvernanţă corporativă axat pe un nivel ridicat de transparenţă, Nuclearelectrica spune că a solicitat evaluarea şi obţinerea rating-ului în vederea poziţionării pe piaţă şi implicit acordării posibilităţii de evaluare obiectivă a capabilităţilor SNN de către comunitatea internaţională de investitori instituţionali.

Nuclearelectrica are o capitalizare de 14,4 mld. lei şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN înregistrează o creştere de 10,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 406,6 mil. lei, arată datele BVB.