Burse - Fonduri mutuale

Agenţia Internaţională pentru Energie: Piaţa petrolului rămâne supraalimentată în 2016

Agenţia Internaţională pentru Energie: Piaţa...

Autor: Anca Dumitrescu

14.10.2015, 00:00 457

Piaţa mondială a petrolului va rămâne supraalimentată în 2016, pe fondul încetinirii creşterii cererii şi a redresării exporturilor Iranului, ca urmare a ridicării sancţiunilor, anticipează Agenţia Internaţională pentru Energie, potrivit Bloomberg citată de Mediafax. Livrările de petrol ale producătorilor de petrol din afara OPEC vor scădea în 2016, dar creşterea cererii va încetini ca efect al perspectivei slabe a economiei mondiale, ceea ce va face ca surplusul de ţiţei să continue.

Iranul ar putea amplifica surplusul dacă restricţiile asupra vânzărilor de petrol vor fi ridicate ca urmare a încheierii acordului nuclear, în timp ce Irakul a înlocuit SUA ca cea mai mare sursă de noi livrări, producţia de ţiţei a ţării fiind la un nivel record. „Piaţa ar putea fi dezechilibrată o perioadă mai lungă.

Încetinirea creşterii cererii anticipată pentru anul viitor şi creşterea livrărilor Iranului, dacă sancţiunile internaţionale vor fi atenuate, vor face ca piaţa să fie supraaprovizionată în 2016", se arată în raportul lunar al agenţiei. Preţul petrolului a depăşit 50 de dolari la New York, pentru prima oară din luna iulie, ca urmare a reducerii activităţilor de forare în SUA şi a reducerii investiţiilor. Avansul este limitat însă de creşterea producţiei OPEC, încetinirea avansului economic în China şi nivelul încă ridicat al producţiei în SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO