Burse - Fonduri mutuale

Agenţia Moody's menţine Transelectrica în categoria de rating ”speculativă”, cu un calificativ Ba1

Agenţia Moody's menţine Transelectrica în categoria de...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2019, 16:58 234

Agenţia de rating Moody's a menţinut calificativul acordat Transelectrica, companie naţională care deţine monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, la Ba1 cu perspectivă pozitivă.

”Menţinerea ratingului de credit la nivelul Ba1 este justificat de profilul de risc de afaceri scăzut, dat fiind importanţa strategică şi monopolul natural al Transelectrica, ca proprietar şi operator total reglementat al reţelei de transport al energiei electrice, profilul financiar solid, cu un nivel redus de indatorare, îmbunătăţirea continuă a cadrului de reglementare şi suportul guvernamental in caz de dificultati financiare”, precizează compania de stat într-un anunţ publicat la BVB.

Agenţia de rating a promovat Transelectrica în categoria Ba1 în luna aprilie 2016.

Categoria Ba1 este văzută ca având elemente speculative şi un grad ridicat de risc în cazul creditelor. 

Compania, la care MInisterul Economiei deţine pachetul majoritar, de 58,6%,  a raportat pentru primul semestru din 2019 un profit net de 30 milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce veniturile totale s-au redus cu 4%, la 1,1 miliarde lei.

Pe segmentul activităţilor cu profit permis a fost înregistrată o creştere de 9% a veniturilor, până la 609 mil. lei comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2018, determinată de creşterea tarifului aplicată începând cu 1 iulie 2018.

Datoriile pe termen lung au scăzut cu 7% în S1/2019, la 618 mil. lei, ca urmare a rambursărilor efectuate conform acordurilor de împrumut existente şi diminuării veniturilor în avans.

Transelectrica are o capitalizare de 1,48 mld.lei, acţiunile companiei depreciindu-se de la începutul anului cu 5,6%, după tranzacţii cu o valoare totală de 81 milioane lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO