Burse - Fonduri mutuale

Aglomeraţie mai mare la Bucureşti pe acţiunile OMV Petrom decât pe acţiunile OMV de la Viena: Tranzacţii de 20 mil. euro vs. 3 mil. euro astăzi. Guvernul i-a trezit pe investitori din mahmureala de după sărbători

Aglomeraţie mai mare la Bucureşti pe acţiunile OMV...

Autor: Eduard Ivanovici

28.12.2022, 18:04 16809

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, au încheiat şedinţa de miercuri de la Bursa de Valori Bucureşti cu un declin de 6,14%, arată datele BVB.

Dinamica din 2022 atinge minus 7%, ducând astfel preţul pe unitate la 0,428 lei.

Lichiditatea afişată astăzi de cea mai mare companie listată pe piaţa românească de capital a fost de circa 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro, adică aproximativ 70% din valoarea tranzacţiilor înregistrate pe întregul segment de acţiuni de la BVB.

Prin comparaţie, acţiunile OMV prezente pe Bursa din Viena se depreciau cu 2,5% spre finele sesiunii de trading, ducând evoluţia de la începutul anului la minus 3,6%. În acest caz, lichiditatea a ajuns la circa 3 milioane de euro, conform CNBC. Preţul pe acţiune este de 48,77 euro.

Numărul mare de acţiuni SNP tranzacţionate astăzi vine în contextul în care Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunţat că discută un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru suprataxarea profiturilor companiilor producătoare de petrol şi gaze, ceea ce ar afecta evoluţia unor societăţi precum OMV Petrom şi Romgaz (SNG).

BET, indicele de referinţă al BVB, este pe minus cu 10% în 2022, faţă de un declin de aproape 20% pe indicele vienez ATX. Benchmark-ul european Stoxx 600 s-a depreciat cu 13% în aceeaşi perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO