Burse - Fonduri mutuale

Agricover, care se pregăteşte de listarea la BVB, raportează afaceri de 2,55 mld. lei în 2022, plus 50% an/an. Profitul grupului a crescut cu 7% până la 91,3 mil. lei

Agricover, care se pregăteşte de listarea la BVB,...

Autor: Cristina Bellu

22.03.2023, 09:25 627

Grupul Agricover, liderul pieţei de agribusiness din România, controlat de omul de afaceri Jabbar Kanani, raportează venituri de aproximativ 2,55 miliarde de lei în 2022, o creştere cu 50% comparativ cu anul 2021 şi un profit net de 91,3 milioane de lei, plus 7% an/an.

Compania şi-a continuat extinderea portofoliului de clienţi, furnizând inputuri agricole şi oferind finanţare unui număr total de 9.949 de clienţi, dintre care aproximativ o treime au beneficiat de serviciile oferite prin Agricover Distribution şi Agricover Credit.

„Performanţa din 2022 validează capacitatea noastră de a maximiza beneficiile care decurg din modelul nostru de afaceri sinergic şi care conduc la obţinerea de rezultate continue şi susţinute pentru acţionarii noştri”, spune Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding.

Pe segmente de activitate, în 2022, Agricover Distribution a înregistrat venituri de 2,5 miliarde de lei din vânzarea de inputuri agricole precum seminţe certificate, produse de protecţie a plantelor, produse de nutriţie a plantelor, biostimulatori şi combustibili. Profitul net raportat de Agricover Distribution a fost de 39,6 milioane de lei, o majorare cu 16% comparativ cu rezultatul din 2021.

La nivelul Agricover Credit, valoarea contabilă brută a creditelor şi avansurilor în sold la 31 decembrie 2022, a ajuns la 2,84 miliarde de lei, o creştere cu 42% faţă de sfârşitul anului anterior. Profitul net înregistrat de Agricover Credit în 2022 a fost de 65,4 milioane de lei, o apreciere cu 19% faţă de 2021. Rata creditelor neperformante a continuat să fie sub media sectorului, fiind de 2,9% la data de 31 decembrie 2022, comparativ cu media sectorului agricol de 3,1% la data de 30 septembrie 2022 , potrivit datelor BNR.

Pe parcursul anului trecut, Agricover a continuat să investească în automatizarea proceselor de afaceri şi în viitorul digital al agriculturii, prin intermediul Agricover Technology. Platforma Crop360, prin care fermierii au acces în timp real şi într-un singur loc la servicii de agricultură digitală pentru fermă şi la un canal de interacţiune digitală cu grupul Agricover, a fost implementată în peste 3.000 de ferme de la lansarea acesteia în noiembrie 2021. Platforma reprezintă una dintre investiţiile realizate de grup în domeniul cercetării şi inovării în vederea sprijinirii fermierilor din România pentru a deveni mai competitivi şi agili în faţa transformărilor accelerate care au loc în domeniul agriculturii la nivel global.

Grupul are în vedere continuarea digitalizării operaţiunilor şi în 2023, dezvoltarea portofoliului de produse comercializate sub marca proprie şi diversificarea surselor de finanţare. Totodată, Agricover va continua procesul de optimizare structurală şi operaţională pentru a asigura o îmbunătăţire continuă a performanţei financiare a segmentelor sale de afaceri.

Pe 10 aprilie, holdingul Agricover convoacă acţionarii pentru a aproba listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) printr-o ofertă publică de vânzare de acţiuni (PO) cu majorare de capital de circa 20%.