Burse - Fonduri mutuale

Agricover Holding a ajuns la bursa de la Bucureşti. Ministrul Agriculturii: Piaţa de capital trebuie să devină un principal vector de dezvoltare economică, de confirmare a performanţelor reale din economie prin plusul de transparenţă şi guvernanţă corporativă

Agricover Holding a ajuns la bursa de la Bucureşti....

Autor: Liviu Popescu

31.03.2021, 10:41 321

Cu o emisiune de obligaţiuni de 40 de milioane de euro, pe cinci ani şi 3,5% dobândă pe an, listată miercuri la bursa de la Bucureşti, Agricover Holding este societatea care aduce cea mai mare finanţare antreprenorială pe piaţa de capital din România. Spre comparaţie, recordul precedent era deţinut de Autonom Piatra Neamţ, respectiv 20 mil. euro în decembrie 2019. 

Într-un cadru restrâns, din cauza restricţiilor împotriva COVID-19, bursa de la Bucureşti a organziat pe 31 martie 2021 evenimentul de listare a obligaţiunilor Agricover Holding, la care a participat printre alţii şi Adrian Oroş, ministrul Agriculturii.

“Este o deosebită satisfacţie să constat că cea mai mare emisiuni de obligaţiuni de la bursa de la Bucureşti derulată de o companie antreprenorială românească este din domeniul agriculturii. Am încredere că şi sectorul agricol va avea o evoluţie deosebit de dinamică, alături de alte sectoare care au deja o prezenţă mai bine conturată, precum financiar, energetic sau imobiliar”, spune ministrul agriculturii.

“Agricultura românească înregistrează performanţe notabile în ultima perioadă. În mod firesc piaţa de capital trebuie să devină un principal vector de dezvoltare economică, de confirmare a performanţelor reale din economie prin plusul de transparenţă şi guvernanţă corporativă”, adaugă el.

Obligaţiunile emise de Agricover Holding SA sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în ianuarie 2021, care a fost suprasubscris. BRD şi BCR au fost intermediarii acestui plasament.

Capitalul atras prin emisiunea de obligaţiuni este destinat finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiara a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România.

Agricover Holding este o societate de tip holding şi reprezintă vehiculul prin care sunt deţinute cele patru entităţi ale grupului, respectiv Agricover SA (specializată în distribuţia de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituţia financiara nebancară specializată în finanţarea fermierilor), Abatorul Periş SA (specializată în abatorizarea porcilor şi procesarea cărnii de porc) şi Agricover Technology SRL, potrivit BVB.

Acţionarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269% din capitalul social subscris şi vărsat. Un alt acţionar important este Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 12,727% din acţiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membra a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecţia plantelor şi seminţe certificate, deţine 10,000% din acţiunile Agricover SA.

Agricover Holding a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creştere cu peste 25% faţă de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO