Burse - Fonduri mutuale

Agroland Agribusiness, cu obligaţiuni de 10 mil. lei la bursă, şi-a majorat profitul de peste două ori în S1/2021, la venituri de 13 mil. lei, plus 33%. Compania se află în discuţii pentru a pune bazele unei linii proprii de produse organice

Agroland Agribusiness, cu obligaţiuni de 10 mil. lei la...

Autor: Cristina Bellu

10.09.2021, 12:01 378

Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie care a debutat acum trei luni pe piaţa AeRO care vinde inputuri pentru agricultura organică şi convenţionlă, a raportat pentru primul semestru al acestui an (S1) afaceri de 13,3 milioane lei, în creştere cu 33,4% faţă de S1/2020, în timp ce profitul net s-a majorat cu 142%, până la 795.116 lei.

Compania face parte din grupul Agroland şi a listat pe 9 septembrie prima sa emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), în valoare de 10 milioane de lei.

În perioada raportată, indicele EBITDA arată îmbunătăţirea considerabilă a profitabilităţii activităţii Agroland Agribusiness. Astfel, dacă în prima jumătate din 2020, EBITDA a fost 397.373 lei, în S1/2021 valoarea acestui indicator s-a majorat substanţial, cu 146,99%, până la 981.485 lei. Marja EBITDA, care funcţionează ca un barometru al sănătăţii şi performanţei unei companii, a atins 7,36%, aproape dublul procentului calculat pentru primul semestru din 2020, de 3,97%. 

 „Evoluţia favorabilă pe care am avut-o în primul semestru al anului se datorează atât strategiei de business orientată către dezvoltare şi inovare, cât şi capitalizării prin intermediul plasamentului privat de acţiuni. (…) De remarcat este curba ascendentă a pieţei pe care activăm, vânzarea de inputuri pentru agricultura convenţională şi organică şi tranzacţionarea cu cereale. Acest segment nu doar că nu a fost prejudiciat de criza generată de pandemie, dar traversează o perioadă benefică, încărcată de oportunităţi”, explică Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness. 

Compania intenţionează să concentreze în viitor pe zona agriculturii ecologice, plănuind în acest sens să încheie cât mai multe parteneriate cu fermieri care cultivă organic sau care se află în diferite etape de conversie către agricultura ecologică.

„Suntem implicaţi în discuţii pentru a pune bazele unei linii proprii de produse organice. Credem că agricultura ecologică, o tendinţă care se manifestă de mai mulţi ani la nivel global, este agricultura viitorului. Potenţialul mare este dat de schimbarea preferinţelor publicului, către produsele bio”, adaugă Florin Radu.

Agroland Agribusiness este listată pe piaţa AeRO din 15 iunie, fiind a doua companie din grupul Agroland listată la bursă. Listarea din luna iunie a fost precedată de derularea unui plasament privat de acţiuni prin care compania a strâns de la investitori peste 6 milioane de lei. Compania-mamă Agroland Business System (simbol bursier AG) a debutat pe 1 martie 2021.

Agroland Agribusiness şi-a început activitatea în 2016 ca o divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcţionează independent juridic şi financiar. Compania are două linii de business: vânzarea de input-uri pentru agricultura convenţională şi cea organică şi tranzacţionarea cu cereale. Agroland Agribusiness activează în zona de Sud-Vest a ţării şi îşi propune să se extindă în toată zona de Sud şi de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO