Burse - Fonduri mutuale

Agroland Business Systems încheie 2022 cu afaceri de 303 mil. lei şi un profit net de 3,2 mil. lei

Agroland Business Systems încheie 2022 cu afaceri de 303...

Autor: Liviu Popescu

24.02.2023, 18:29 550

Agroland Business System (simbol bursier AG) grup antreprenorial românesc de retail, agricultură şi alimentaţie, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, a raportat venituri din exploatare de 302 mil. lei pentru 2022, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 63% la 3,2 mil. lei.

“Anul 2022 a reprezentat un adevărat test de rezilienţă pentru companii, în special pentru cele care activează în sectorul agroalimentar, care au fost nevoite să gestioneze provocări care s-au suprapus în această perioadă. Fireşte, după cum aţi văzut deja în raportul din T3 2022, majorarea şi fluctuaţia preţurilor la energie şi cereale, inflaţia, precum şi întreruperile pe lanţul de aprovizionare au afectat marjele la produsele Agroland. Acest lucru a fost resimţit în special în a doua jumătate a anului, deoarece este perioada în care afacerile noastre sunt afectate de sezonalitate şi performanţa magazinelor noastre scade semnificativ în comparaţie cu prima jumătate a anului”, spune Horia Cardoş, CEO şi acţionar majoritar.

Prin urmare, chiar dacă există o creştere a numărului de tranzacţii în magazine şi în ciuda creşterilor de preţuri pe care le-am efectuat în toate categoriile de produse, putem observa că media valorii bonului fiscal a scăzut în 2022 faţă de 2021, în special pentru vânzările în magazinele proprii, deja pentru al doilea trimestru consecutiv. “Acesta este un indiciu clar că anumiţi clienţi, în contextul creşterii preţurilor, au decis să cumpere produse mai ieftine - acest lucru fiind aplicabil în special la îngrijirea animalelor de companie şi grădinărit, unde clienţii care nu pot renunţa la anumite achiziţii, astfel că pentru a economisi bani aleg opţiuni mai ieftine”.

Comportamentul consumatorilor cauzat de inflaţie, combinat cu investiţiile în dezvoltarea de noi magazine sau modernizarea magazinelor existente, la care se adaugă investiţiile în pregătirea fabricilor din Caransebeş şi Işalniţa pentru a produce furaje şi pregătirea începerii producţiei de ouă lichide la Mihăileşti pentru prima parte a anului 2023 au dus la o scădere a profitului operaţional şi, în consecinţă, a marjei nete, spune Horia Cardoş. “Astfel, chiar dacă am reuşit să creştem veniturile la nivel consolidat cu 30% faţă de anul 2021, până la 302,6 milioane de lei, rezultatul operaţional a înregistrat o scădere de 37%, până la 7,7 milioane de lei, iar profitul net pentru anul 2022 a fost de 3,2 milioane de lei, în scădere cu 63%”.

Agroland Business Systems are 105 mil. lei capitalizare după o scădere de 39% a preţului acţiunilor în ultimele 12 luni.

Perspective 2023

Pentru întregul an 2023, Agroland estimează o producţie de aproximativ 50 de milioane de ouă de consum; diferenţa faţă de producţia normală are loc în timpul verii, atunci când într-o perioadă de 2-3 luni este înlocuit un efectiv de aproximativ 80.000 de găini.

“Faţă de creşterea numărului de ouă produse, ne aşteptăm ca şi preţul de vânzare să se menţină la un nivel ridicat pentru o perioadă de cel puţin 6-9 luni, având în vedere discuţiile cu retailerii pentru anul în curs. Vedem aceste premise încă de acum, în condiţiile în care chiar producţia din prezent, care este la o capacitate crescută, nu este suficientă pentru a satisface cererea din partea retailerilor. În plus, din informaţiile pe care le avem, este estimat că anul acesta se va înregistra un deficit la puii de o zi, astfel că aceste marje vor creşte începând cu următorul sezon de reproducţie. Acest fapt ne va pune într-o poziţie foarte favorabilă şi vom profita cât mai mult de această situaţie”

“În concluzie, chiar dacă anul 2023 va avea, fără îndoială, provocările sale, suntem încrezători că investiţiile făcute în 2022 şi în anii anteriori vor începe să genereze marje mai mari şi, prin urmare, rezultate mai bune. De asemenea, aş dori să menţionez că pentru anul 2023 nu avem bugetate investiţii majore, prin urmare vom avea ocazia să recalibrăm nivelul de îndatorare”.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO