Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Hidroelectrica, firma campion a energiei din România, la peste 500.000 de casnici? Raport KPMG: Procesul s-a bazat pe procesarea manuală a datelor. Există riscul de denaturare semnificativă a situaţiilor financiare

Cum a ajuns Hidroelectrica, firma campion a energiei din...

Autor: Roxana Petrescu

11.05.2023, 10:00 639

KPMG este aceeaşi companie de audit care în 2011 vedea Hidroelectrica pe plus, pentru ca în 2012 cel mai mare producător de energie din România să intre pe minus şi direct în insolvenţă „Au recunoscut că au greşit“, spunea în 2012, Remus Borza, avocatul care a gestionat cel mai mare proces de insolvenţă din România, cel al Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care se pregă­teş­te pentru listarea la BVB, a ajuns, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, la peste 500.000 de consumatori cărora le livrea­ză energie, după un salt semnifi­cativ făcut anul trecut pe acest segment. Compania a ajuns anul trecut la o cotă de pia­ţă pe segmentul concuren­ţial al furnizării de 9,23%, semnificativ mai mare faţă de numai 2,5% pe care le cotrola la finalul lui 2021.

Cu aceste procente, Hi­dro­electrica, firmă con­trolată de statul român, a ajuns în careul de aşi al fur­nzării de energie, depă­şin­du-i la mustaţă pe germanii de la E.ON, furnizori pursân­ge. In­trarea pe segmentul fur­ni­ză­rii de energie a fost „unsă“ de sta­tul român, în mod normal piaţa de con­su­matori casnici sau mici companii ne­fiind a­tractivă pentru un producător de talia Hidro­electricii. Dar acest salt s-a făcut în contextul în care com­pa­nia nu era pregătită din punct de vedere tehnic pentru a gestio­na o creştere atât de drastică a numărului de clienţi mici, lucru care a dus la întârzie­rea emiterii factu­ri­lor şi la o amendă destul de usturătoare de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în valoare de 400.000 de lei, pen­tru comportamentul său comercial ca furni­zor de energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO