Burse - Fonduri mutuale

Albalact investeste 4 mil. euro in ferme si branzeturi

22.05.2009, 00:00 54

Producatorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), controlat de familia Ciurtin, intentioneaza sa-si dubleze in acest an capacitatea de productie a fermelor de lactate si sa mute intreaga productie de branzeturi la fabrica Raraul pe care a cumparat-o anul trecut, investitiile programate in acest sens fiind de circa 4 mil. euro.
Informatiile reies din raportul trimestrial al fondului de investitii RC2, care controleaza peste 25% din capitalul producatorului de lactate.
Managementul Albalact se va concentra anul acesta asupra cresterii vanzarilor, imbunatatirii distributiei si a logisticii. In aprilie, compania a finalizat investitia intr-un centru logistic in Bucuresti, care va avea un impact important asupra disponibilitatii produselor Albalact la rafturi, scrie in raportul trimestrial RC2. Albalact este producatorul marcilor Zuzu si Fulga. Compania va continua sa investeasca in dezvoltarea fermelor de lactate, mizand pe o dublare a capacitatii de productie pana la 30.000 litri/zi, de la 12.000 litri/zi. Costul investitiei este de 2 milioane, din care 1 milion de euro va fi finantat prin fonduri europene nerambursabile.
Dupa ce anul trecut a achizitionat 77% din capitalul producatorului de lactate si branzeturi Raraul in urma unei tranzactii de 3,7 milioane de euro, Albalact se va concentra anul acesta pe integrarea afacerilor Raraul. Una dintre primele masuri luate de managementul Albalact la Raraul a fost reducerea cu 25% a numarului de angajati.
Producatorul de lactate Albalact si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 280 mil. lei, in crestere cu 35,8% fata de cele realizate anul trecut, care s-au cifrat la 206,3 mil. lei. Totodata, compania estimeaza un profit net de 9,4 mil. lei, comparativ cu un castig de numai 0,6 mil. lei obtinut anul trecut.

Albalact, cea mai profitabila investitie a RC2 pe piata locala
Albalact este prima investitie a fondului cipriot pe piata locala, care a intrat in actionariatul producatorului de lactate in 2006 prin achizitia pe Bursa a unui pachet minoritar de actiuni. Un an mai tarziu, in 2007, cand Bursa atingea maxime istorice, vanzarea unui pachet de 7,6% din Albalact a multiplicat de patru ori investitia RC2. Producatorul de lactate a devenit astfel cea mai profitabila investitie pe piata locala, potrivit reprezentantilor RC2.
Incepand din 2008, cand cotatiile actiunilor s-au ieftinit puternic sub impactul crizei, RC2 a cumparat constant actiuni la Albalact, ajungand de la o participatie de aproape 10% in 2008 la 25,3% la sfarsitul lunii martie 2009. Familia Ciurtin controleaza aproximativ 48% din Albalact, restul de capital fiind detinut de alti actionari.
La sfarsitul lunii martie, participatia RC2 la Albalact valora 7,4 mil. euro, in conditiile in care costul investitiei se ridica la 13,3 mil. euro, iar participatia de 7,6% vanduta de RC2 in 2007 a generat un profit de 8 mil. euro, potrivit raportului.
La sfarsitul lunii martie, expunerea RC2 pe piata locala se ridica la 66,4% din activele de 96 mil. euro ale fondului, potrivit raportului. Din portofoliul RC2 mai fac parte producatorul de vopsele Policolor recent delistat si unde RC2 pregateste exitul, grupul de firme Romar unde fondul pregateste un exit, operatorul de turism Mamaia Resort Hotels si compania de factoring Top Factoring. Dupa delistarea Policolor, Albalact a ramas singura investitie RC2 pe Bursa locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO