Burse - Fonduri mutuale

Aldea, Intercapital: Rulajul redus de pe Bursa denota o lipsa de incredere

Aldea, Intercapital: Rulajul redus de pe Bursa denota o lipsa de incredere
09.06.2010, 23:37 31

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, dupa treisedinte consecutive de scaderi, cu aprecieri de pana la 4,6%, celmai mare avans fiind consemnat de indicele BET-FI, care grupeazacele cinci societati financiare. Indicele BET, al primelor zececele mai lichide companii din piata, a urcat cu aproape 2%, in timpce indicele energetic BET-NG a avansat cu doar 1,8%.

Valoareatranzactiilor a fost insa extrem de mica, de doar 3,1 mil. euro,printre cele mai mici rulaje de la inceputul anului.

Rulajul extrem de redus din piata denota o lipsa de increderedin partea investitorilor cu privire la evolutiile pe termen scurt,si temerile se pare ca vizeaza aproape exclusiv planul intern,declansate de introducerea motiunii de cenzura impotrivaGuvernului, a explicat Gabriel Aldea, broker in cadrul societatiide intermediere Intercapital Invest.

Avansul puternic pe indicele BET-FI a fost dat in principal detitlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 6,1% fata dereferinta, in top urmand cresterile SIF Muntenia (SIF4) si SIFOltenia (SIF5), de aproape 5,3% si respectiv 4,8%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au consemnat,de asemenea, aprecieri, cuprinse intre 1,8% si 2,2% fata decotatiile de marti.

La doua zile de la lansare, titlurile Bursei (BVB) au inchis cuun avans de peste 5,7%, unul dintre cele mai mari din piata, urcandastfel la pretul de 25,9 lei/unitate.

Partea plina a paharului este ca unele companii au rezistat laniveluri suport, iar piata nu a accentuat scaderea de la inceputulsaptamanii. Revenirea pe plus de astazi a Bursei (ieri - n. a.) sedatoreaza si evolutiilor pozitive inregistrate de principalelepiete europene, a mai precizat Aldea.

Bursele europene inregistrau ieri spre inchidere avansuri mediide 1%, cea mai mare apreciere din piata fiind consemnata deindicele german DAX, care urca cu aproape 1,2%.

Daca pietele externe continua pe plus in perioada urmatoare,pentru piata locala se creeaza premisele unor reveniri, a continuatAldea.

In sectorul energetic, cea mai mare crestere a fost consemnatade titlurile societatii nationale de transport de energieelectrica, Transelectrica (TEL), care au urcat cu peste 4%. Insectorul petrolier, actiunile companiei OMV Petrom (SNP) auinregistrat un avans mai temperat, de doar 1,1% fata de cotatia demarti.

In perioada urmatoare ma astept in continuare la sedintevolatile, cu miscari in ambele sensuri, dar cu rulaje la fel descazute. Investitorii prefera sa astepte sa afle mai multeinformatii despre aceasta motiune, iar in conditiile in care piatase afla intr-o zona suport si problemele politice se vor rezolva sicum, este posibil sa asistam la o recuperare in piata, a adaugatAldea.

Titlurile Contor Group Arad (CGC) si Cemacon Zalau (CEON) auinregistrat ieri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, deaproape 8% si respectiv 9,5%, in timp ce actiunile Siretul Pascani(SRT) au consemnat cea mai mare crestere, de peste 10,2% fata dereferinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au revenit pe plus, dupa o serie de corectii destul depronuntate.
  • Evolutia actiunilor celor cinci societati financiare (SIF-uri),care ieri au consemnat aprecieri in medie de peste 3% fiecare.
  • Evolutia titlurilor Transelectrica (TEL), care ieri auinregistrat cel mai mare avans din sectorul energetic.
  • Evolutia actiunilor Bursei de Valori (BVB), care au revenit pecrestere in sedinta de ieri, cu aprecieri de peste 5,7%.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov(COMI), care au revenit pe crestere in sedinta de ieri, cuaprecieri medii de peste 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO