Burse - Fonduri mutuale

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: Am ajuns la o volatilitate anualizată de 84%. Chiar şi în decembrie 2018, când s-a prezentat OUG 114, volatilitatea a fost mai redusă

Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: Am ajuns la o...

Autor: Tibi Oprea

22.10.2020, 14:22 298

Alexandru Ilisie, director de investiţii al administratorului OTP Asset Management, spune că pe 23 martie 2020, şedinţa în care pieţele bursiere s-au prăbuşit pe fondul ştirilor legate de pandemie, volatilitatea Bursei de la Bucureşti a fost cea mai ridicată din ultimii 10 ani şi că am ajuns la o volatilitate anualizată de 84%, mai mare chiar decât valoarea de la momentul prezentării OUG 114.

“Perioada februarie-martie a fost una foarte dificilă pentru pieţele de capital, indiferent că vorbim despre acţiuni sau obligaţiuni, cam toate activele au înregistrat scăderi semnificative. Dacă este să analizăm volatilitatea Bursei de Valori Bucureşti, respectiv a indicelui BET în luna martie, putem observa că pe 23 martie s-a înregistrat cea mai mare volatilitate din 2010 încoace. Măsurând volatilitatea pe o perioadă de 10 zile şi anualizând am ajuns la o valoare de 84% volatilitate anualizată. Chiar şi în decembrie 2018, când s-a prezentat Ordonanţei de Urgenţă 114, volatilitatea a fost mai redusă. Volatilitatea aceasta ridicată cred că i-a speriat într-un fel sau altul pe investitori şi din acest motiv am avut răscumpărări. Momentul de volatilitate maximă de la 23 martie coincide cu momentul la care Banca Naţională a României a implementat reducerea dobânzii de referinţă, respectiv lansarea programului de quantitative easing, cumpărări de titluri de stat de pe piaţa secundară”, a spus Ilisie în cadrul unui eveniment organizat joi de Bursa de Valori Bucureşti în colaborare cu Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cum au reacţionat investitorii în fondurile administrate de OTP AM? “Legat de răscumpărări şi comportamentul investitorilor noştri în fonduri, putem spune că am avut răscumpărări mai mari pe fondurile de obligaţiuni şi mai reduse pe cele de acţiuni. În cazul fondurilor de obligaţiuni, orizontul de timp al investitorilor este mult mai scurt, în sensul în care perioada recomandată a investiţiilor este undeva între 1 şi 3 ani, iar în cazul fondurilor de acţiuni orizontul investiţional este de peste 5 ani. Din acest motiv, în momentul în care ai o volatilitate în piaţă, investitorii care aveau un orizont de timp mai redus s-au speriat mai tare şi din acest motiv am avut răscumpărări mai mari pe fondurile de obligaţiuni. În cazul fondurilor de acţiuni, aceşti investitori nu s-au panicat, ba chiar au fost momente în care au intrat la cumpărare. Pe fondul nostru de acţiuni care investeşte pe Bursa locală am avut răscumpărări de doar 6% în toată perioada, din februarie până la minimele din luna martie. Panica s-a manifestat mai mult în cazul investitorilor cu venit fix pentru că volatilitatea aceasta nu a mai fost întâlnită în ultimii 10 ani. (…) Până la urmă ar trebui să fim disciplinaţi în investiţii, asta am văzut şi în cazul investitorilor noştri care investesc regulat, deci nu am văzut o întrerupere a acestor răscumpărări, din contra au intrat noi investitori care au încercat să frunctifice această oportunitate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO