♦ „Trebuie să ne mişcăm mult mai repede în preluarea şi implementarea într-un mod prioritar a tot ce înseamnă ordonanţe, amendamente, modificări, adăugiri la legile în vigoare circumscrise pieţei de capital.“
Piaţa de capital din România trebuie să avanseze în lista de priorităţi a statului român, iar susţinerea acesteia trebuie să vină direct de la cel mai înalt nivel de factor de decizie, adică de la premier sau chiar preşedinte, consideră Alexandru Petrescu, preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „Cred cu tărie că piaţa de capital trebuie să devină o preocupare obsesivă pentru decidenţii politici, fie că vorbim de premier sau chiar de preşedinte. Este un scop în sine şi pentru decidenţii din Parlament, este realmente o preocupare obsesivă. Nivelul de vizibilitate trebuie să crească, a crescut în ultimii ani şi mă uit şi eu în reperele de volum ale pieţei de capital din România“, a spus el în cadrul evenimentului ZF Capital Markets Summit 2025.
În opinia sa, vizibilitatea pieţei a crescut în ultimii ani, dar ritmul maturizării este în continuare sub potenţial. Unul dintre motivele identificate ţine de modernizarea spectrului reglementărilor. De exemplu cele mai recente statistici arată un număr de aproximativ 226.000 de conturi de tranzacţionare, în creştere de aproximativ 4 ori faţă de 2020 pe fondul popularizării instrumentelor de investiţii, inclusiv Fidelis, arată datele Fondului de Compensare. Jumătate din investitori sunt activi, adică au realizat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni, arată ASF.