Burse - Fonduri mutuale

Alpha Bank nu a aprobat planul de redresare propus de CEO-ul Călin Fusu, prin care obligatarii ar primi înapoi 15% din bani peste patru ani şi toţi creditorii 16% din actiunile companiei. Surse ZF spun că nici Banca Transilvania nu ar fi aprobat

Alpha Bank nu a aprobat planul de redresare propus de...

Autor: Tibi Oprea

03.02.2023, 18:38 3456

Alpha Bank România, obligatar care figurează cu 14,1 mil. lei (aproape 3 mil. euro) în emisiunea de obligaţiuni de 7 mil. euro a Vivre Deco, adică aproape jumătate din finanţare, nu a aprobat planul de restructurare modificat propus de CEO-ul Călin Fusu, adică cel prin care obligatarii ar urma să primească 15% din bani înapoi peste patru ani, comparativ cu 4,2% în primul plan, arată informaţiile primite de ZF.

„Nu aprobăm Planul de restructurare modificat, datat 12.01.2023, privind pe debitoarea SC VIVRE DECO SA, cu sediul în Bucureşti, Bd. Tudor Vladimirescu, nr. 22, Green Gate Office, etaj 11, înregistrată la Registrul Comerţului Bucureşti, sub nr. J40/3718/2012, CUI RO30010618, în cadrul procedurii de concordat preventive”, este votul băncii.

Surse ale ZF spun că nici Banca Transilvania, care beneficiază de ipotecă asupra tuturor bunurilor companiei pentru creditele bancare în valoare de 22,5 mil. lei, nu ar fi aprobat noua propunere de plan.

„În cazul neaprobării planului, alternativa este insolventa, ceea ce ar duce la pierderea încrederii furnizorilor, clienţilor şi angajaţilor firmei şi ar implica, din păcate pentru creditorii negarantati, o recuperare zero”, a transmis Vivre Deco după votul Alpha Bank.

În plus fata de prevederile planului de concordat, acţionarii firmei au decis alocarea 15,99% din acţiunile firmei care vor fi distribuite creditorilor afectaţi proporţional cu pierderea suferită.

Un plan de restructurare în procedura de concordat preventiv trebuie votat cu 30% din numărul de obligatari sau cu 51% din datoria totală. Pe lângă condiţiile minimale privind votul pe clase de creditori, este necesar un procent de 30% voturi pozitive din întreaga valoare a creanţelor prevăzute a se achita conform programului de plată a creanţelor din plan.

Dacă Vivre Deco nu obţine votul până la termenul de 7 februarie, prelungit deja cu o lună la solicitarea lui Călin Fusu, compania ar putea veni cu o altă propunere de plan, însă timpul este limitat. După 7 februarie se presupune că Vivre va intra în funcţionare normală, adică cel mai probabil obligaţiunile vor reintra la tranzacţionare, iar compania îşi va continua activitatea.

Totuşi, având în vedere că nu a plătit cupoanele aferente emisiunilor de obligaţiuni şi faptul că are datorii restante şi la bănci şi nu va începe plăţile, oricine poate să îi ceară insolvenţa, implicit obligatarii.

Până la omologarea planului de restructurare, bondurile sunt suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier la solicitarea Vivre, în vederea definitivării listei deţinătorilor de obligaţiuni care vor fi afectaţi de procedură. De altfel, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea de concordat preventiv, retailerul a anunţat că amână plata cuponului 10 pentru finanţarea în euro cu scadenţa în 2025 şi a cuponul 3 pentru finanţarea cu scadenţa în 2026.

Prin cele două emisiuni de obligaţiuni, Vivre Deco a finanţat atât cheltuielile de marketing, cât şi dezvoltarea şi achiziţia de software pentru platformă. Datele din raportul financiar aferent anului 2021 arată că societatea a avut cheltuieli cu publicitatea şi protocolul de aproape 72 de milioane de lei, comparativ cu 20,5 milioane de lei în 2020, ceea ce ar însemna cheltuieli de 1,2 milioane de euro pe lună, conform calculelor realizate de ZF. Până la finalul anului 2021, aceste costuri au fost trecute în bilanţ ca şi cheltuieli în avans, dar ulterior au fost trecute la cheltuielile anului curent, de unde au apărut şi problemele financiare.

Citeşte aici, aici şi aici mai multe informaţii despre procesul de concordat preventiv al Vivre Deco.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO