Burse - Fonduri mutuale

Alphabet (Google), venituri trimestriale de 75,3 mld. dolari, în creştere cu 32%, şi raliu de 10% în premarket. Compania anunţă că va efectua un proces de splitare de 20 la 1 a acţiunilor. Ce presupune operaţiunea

Alphabet este a patra cea mai valoroasă companie la nivel global, întrecută doar de Apple. Microsoft şi Saudi Aramco

Alphabet este a patra cea mai valoroasă companie la nivel global, întrecută doar de Apple. Microsoft şi Saudi Aramco

Autor: Eduard Ivanovici

02.02.2022, 13:38 296

Alphabet, compania-mamă a Google (simbol bursier GOOGL), a raportat rezultate peste aşteptări în al patrulea trimestru din 2021, acţiunile crescând în premarket cu 10% la 13:30, ora României.

Compania a anunţat de asemenea că va efectua un proces de splitare de 20 la 1 a acţiunilor în luna iulie, urmând astfel un model adoptat în ultimii ani de Tesla şi Apple, notează CNBC.

Splitarea nu va schimba fundamentele businessului, ci va micşora preţul acţiunilor, mişcare realizată de companii când preţul unei acţiuni valorează câteva mii de dolari. Dacă operaţiunea de splitare ar fi avut loc la finalul şedinţei de tranzacţionare de marţi, preţul unei acţiuni ar fi scăzut de la 2.572 de dolari la 128 de dolari, iar fiecare titular ar fi primit 19 acţiuni pentru fiecare acţiune pe care o deţine.

Veniturile nete per acţiune (EPS – earnings per share) au atins 30,69 dolari în intervalul octombrie-decembrie 2021, în contextul în care estimările furnizorului de date Refinitiv erau de 27,34 dolari. 

Veniturile gigantului american au ajuns la 75,33 miliarde de dolari în T4/2021, în creştere cu circa 4,4% faţă de prognozele oferite de Refinitiv, iar venitul trimestrial net a fost de 20,6 miliarde de dolari, de la 15,2 miliarde în aceeaşi perioadă din 2020. Totodată, veniturile generate de divizia de advertising a YouTube au fost de 8,63 miliarde de dolari, aşteptările analiştilor de la StreetAccount situându-se în jurul sumei de 8,87 miliarde de dolari.

Între timp, veniturile diviziei de cloud din cadrul Google au fost de 5,54 de miliarde de dolari. Estimările lansate de StreetAccount atingeau 5,47 miliarde de dolari.

Costurile de achiziţie de trafic (TAC) au depăşit cu 4,6% estimările StreetAccount şi au ajuns la 13,43 miliarde de dolari.

Rezultatele vin în urma unui an marcat de o un avans de 65% al acţiunilor, prin care Alphabet a depăşit toate celelalte companii din Big Tech şi a întrecut de trei ori evoluţia indicelui S&P 500.

Veniturile din publicitate ale Google au urcat cu 33% la 61,24 de miliarde de dolari în T4/2021, de la 46,2 miliarde în aceeaşi perioadă a anului precedent. Philipp Schindler, chief business officer al Google, spune că retailul a constituit cel mai mare factor de creştere, urmat de media şi cheltuielile de finanţare.

Alphabet este a patra cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de 1.828 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO