Burse - Fonduri mutuale

Alro Slatina, avans 7% vineri după ce ministrul Energiei a anunţat sindicaliştii că va sprijini reluarea producţiei de aluminiu. În ultima săptămână, acţiunile au un plus de 13%

Alro Slatina, avans 7% vineri după ce ministrul Energiei...

Autor: Tibi Oprea

07.01.2022, 15:48 1895

Cu până la 10% s-au apreciat vineri în timpul şedinţei acţiunile Alro (simbol bursier ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după ce Virgil Popescu, ministrul Energiei, le-a transmis joi sindicaliştilor într-o întâlnire ca va sprijini reluarea producţiei de aluminiu la combinatul de la Slatina, cât şi o predictibilitate a preţului energiei pentru consumatorii industriali.

“Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Astăzi am avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producţia. Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârşitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea incheierii contractele Bilaterală bursiere şi extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligaţia ca minim 40% din producţie să o vândă în afara pieţelor PZU, ID şi echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a preţului pe termen lung. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe pagina sa de facebook.

Acţiunile ALR afişau un plus de 6,84% vineri la ora 15.40, pe fondul unor tranzacţii de 468.500 de lei, în timp ce în ultima săptămână, adică de la începutul anului, acestea au un avans de 12,8%, arată datele agregate de ZF de la BVB.

În data de 6 ianuarie 2021, sindicatele Alro Slatina au programat o acţiune de miting în faţa Prefecturii Slatina ca reacţie la perspectivele intrării în şomaj tehnic a peste 1.300 de angajaţi pe fondul reducerii capacităţii de producţie odată cu creşterea preţurilor la energie.

Anterior, pe 30 decembrie în faţa sediului companiei a fost organizat un alt protest.

Hotărârea Consiliului de Administraţie din data de 27 decembrie 2021 prin care  s-a luat hotărârea de închidere a capacităţii cu 60% îşi produce efectul şi închiderea cuvelor de electroliză continuă conform planului de închidere stabilit de Consiliul de Administraţie

ZF a scris în premieră pe 21 decembrie că Alro Slatina se confruntă cu preţurile mari din piaţa de energie şi cu lipsa acesteia, astfel că a început procesul de închidere a activităţii, potrivit lui Constantin Popescu, Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul.

Potrivit unui comunicat din 21 decembrie, închiderea Alro ar periclita investiţii de 500 mil. euro planificate pentru următorii ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.

Alro Slatina a încheiat primele nouă luni din 2021 cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, dar rezultatul net a fost o pierdere de 25 mil. lei, faţă de un profit net de 273 mil. lei în perioada similară din 2020, arată raportul financiar trimestrial publicat la BVB.

Compania are 1,4 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 54,2% de ruşii de la Vimetco, în timp ce Paval Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl, proprietarii Dedeman, are o deţinere de 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO