Burse - Fonduri mutuale

Alro Slatina vrea să reia producţia de aluminiu începând cu anul viitor, în toate cele cinci hale de electroliză, sub rezerva stabilizării pieţei energiei. Costurile de repornire pentru o singură hală ajung la 12 mil. dolari

Alro Slatina vrea să reia producţia de aluminiu...

Autor: Cristina Bellu

31.01.2022, 12:32 3229

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, caută soluţii pentru a restabili producţia de aluminiu electrolitic în toate cele cinci hale de producţie, începând cu 2023, sub rezerva preţurilor la energie de pe piaţă.

„Căutăm în mod activ soluţii pentru a asigura nevoile de energie pentru 2023 pentru toate cele cinci hale de electroliză şi, astfel, să ne păstrăm caracteristica de integrare pe verticală a afacerii noastre, deoarece credem că integrarea va rămâne pe termen lung unul dintre principalele avantaje ale modelului nostru de afaceri”, explică Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

La finalul anului trecut, compania a anunţat la Bursa de la Bucureşti că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor ridicate la energie şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţi urmând ca celelalte investiţii să fie amânate.

„Pe baza estimărilor noastre actuale, costurile de repornire pentru fiecare hală de electroliză pot fi în intervalul 10-12 milioane dolari, în funcţie de preţurile materiilor prime la acel moment şi de perioada scursă din momentul plasării lor în conservare”, adaugă Marian Năstase.

Compania implementează planul de producţie anunţat pentru a redimensiona producţia de aluminiu electrolitic şi de a lucra cu două din cinci hale de electroliză, luând în acelaşi timp măsurile tehnologice necesare pentru a permite o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile pieţei de energie revin la un nivel sustenabil.

În plus, producătorul de aluminiu se concentrează pe menţinerea numărului de angajaţi, în măsura maximă posibilă prin redistribuirea forţei de muncă a companiei, astfel încât să îi permită restabilirea producţiei de aluminiu electrolitic, în 2023, la nivelul anterior.

Pentru a atenua impactul asupra cifrei de afaceri a opririi temporare a producţiei celor trei hale de electroliză, Alro cumpără în prezent metal primar rece de pe piaţă.

În acest fel, compania intenţionează să menţină sau chiar să crească producţia de produse prelucrate, în timp ce pentru produsele din aluminiu primar mai puţin profitabile, producţia va fi ajustată.

Compania are 1,4 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 54,2% de ruşii de la Vimetco.

La finalul anului 2018, în acţionariatul Alro au intrat şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, prin vehiculul de investiţii Paval Holding (23,2%). Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,2% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile ALR înregistrează o creştere de 13,33%, pe fondul unor tranzacţii de 3,7 mil. lei, arată datele BVB.

 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO