Burse - Fonduri mutuale

Alt broker se retrage: slovenii de la KD Capital pleacă de pe piaţă

Alt broker se retrage: slovenii de la KD Capital pleacă de pe piaţă
05.08.2010, 23:36 34

Grupul sloven KD, care controlează societatea de brokeraj KDCapital Management, a decis să lichideze societatea, la aproape unan de la apariţia primelor informaţii privind retragerea firmei depe piaţă.

Acţionarii firmei de brokeraj KD Capital Management, printrecare cel mai important este grupul financiar KD din Slovenia, audecis în AGA din 26 mai să dizolve şi să lichideze societatea,urmând să solicite Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliareretragerea autorizaţiei de funcţionare, po trivit unui anunţpublicat în Monitorul Oficial.

Decizia acţionarilor vine după ce vara trecută au existat informaţii, infirmate ulterior de re prezentanţii KD Group, privind oposibilă lichidare voluntară a firmei.

Tranzacţiile intermediate de firmă au scăzut drastic în ultimiiani: de la maximul de tranzacţii în valoare de 148,7 milioane delei intermediate în 2007 până la 20,6 miilioane de lei întranzacţii intermediate în primele şapte luni ale acestui an. Odatăcu scăderea tranzacţiilor a avut loc şi o scădere a veniturilor,având în vedere că comisioanele din tranzacţii sunt principalasursă de venit pentru o societate de brokeraj. KD CapitalManagement a fost autorizată de CNVM la începutul anului 2006 şi aîncheiat anul trecut cu o pierdere netă de peste 800.000 lei încondiţiile în care a făcut afaceri în valoare de 103.490 lei. Lafinele anului trecut, brokerul avea un număr de 9 angajaţi. Anul2009 a însemnat pentru societatea de brokeraj o reducere apierderilor, în condiţiile în care anul 2008 a fost încheiat cu unrezultat negativ de peste 1,6 mil. lei.

În anii trecuţi, mai multe firme de brokeraj şi-au închisactivitatea din cauza scăderii puternice a veniturilor, acţionariinemaifiind dispuşi să le finanţeze. Printre firmele închise anultrecut se numără Global Valori Mobiliare, Romaxa Finance. Alte douăfirme, Mobinvest si Orizont Vest, ambele din Oradea, au fostdizolvate la cererea CNVM ca urmare a constatării de nereguli înfuncţio narea acestora.

Firma de brokeraj KD Capital Management este a doua divizie lacare grupul sloven decide să renunţe. La începutul acestui an, KDGroup a decis să lichideze firma de asigurări KD Life, procedurăfinalizată de curând, portofoliul de asigurări al acesteia fiindpreluat de Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO