Burse - Fonduri mutuale

Alta zi, aceleasi cresteri la Bursa

10.02.2004, 00:00 17

Cele mai multe dintre actiunile companiilor mari cotate la Bursa au continuat sa stationeze si ieri, iar principalele castigatoare de vineri, Electrocontact, Siretul si Santierul Naval Orsova au incheiat din nou ziua in crestere.
Actiunile producatorului de aparatura electrica Electrocontact Botosani au atins ieri valoarea nominala de 1.000 de lei pentru prima data in ultimul an si jumatate, dar si cea mai mare valoare a tranzactiilor din aceasta perioada, 5,7 miliarde de lei. La finalul lunii ianuarie, actiunile companiei se tranzactionau la 650 lei/actiune. Electrocontact va publica astazi rezultatele financiare preliminate pe anul trecut, iar cumparatorii mireaza, probabil, pe imbunatatirea acestora, desi rezultatele de la finalul primelor noua luni indicau o scadere importanta a profitului.
Actiunile Siretul Pascani au ajuns pe parcursul sedintei de ieri pana la 5.150 lei/actiune, iar cotatia de inchidere a fost de 5.050 lei/actiune, cu 1% mai mare fata de cea din ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a depasit ieri 1,5 miliarde de lei.
Santierul Naval Orsova a atins ieri nivelul de 50.000 lei/actiune, in crestere cu 4,6% fata de valoarea anterioara, chair daca rezultatele financiare publicate saptamana trecuta au indicat o scadere de 27% a profitului in termeni nominali. Valoarea transferurilor cu actiuni ale santierului naval a fost de 4,2 miliarde de lei. Compania a repartizat in ultimii ani parti importante din profit pentru dividende.
Actiunile Petrom au atins in a doua jumatate a zilei pretul de 1.480 lei/actiune, iar ultima tranzactie de pe piata s-a realizat la 1.470 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companie a fost de 2,8 miliarde de lei. Indicii BET si BET-C, in care actiunile Petrom au o pondere de 25% au atins ieri noi maxime istorice, cresterea fata de finalul saptamanii trecute fiind de 0,8%.
Nici una dintre societatile de investitii financiare (SIF) nu inregistra la finalul sedintei de ieri o modificare de pret fata de cotatia anteriora. SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, care au incheiat ziua la 5.000 lei/actiune au urcat insa pe parcursul zilei pana la 5.050 lei/actiune.
Impact a ramas si ieri la pretul de 5.250 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a nu a iesit din limitele unei zile normale de tranzactionare. Actiunile companiei au oscilat ieri intre 5.200 si 5.300 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost de 2,3 miliarde de lei.



Cele mai mari castiguri, din nou la Bucuresti
Cresterea din ultimele patru saptamani plaseaza Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe primul loc in clasamentul celor mai mari cresteri ale tuturor pietelor de capital din lume, conform unei statistici a Raiffeisen Austria. Bursa de la Bucuresti a inregistrat si in ansamblul anului 2002 cele mai mari cresteri la nivel mondial. Cresterea medie a cotatiilor de la Bursa depasit 10% in ultimele patru saptamani.



Piata Rasdaq
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au continuat sa urce ieri pe piata RASDAQ dupa ce compania a publicat la finalul saptamanii trecute rezultatele financiare preliminate pe anul 2003.
Actiunile societatii au fost cele mai tranzactionate de la categoria I, cu operatiuni in valoare de 838 milioane de lei. Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 1.650 si 1.670 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 1,7% fata de valoarea anterioara.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Metacom, societate care detine mai multe spatii comerciale in Timisoara. Actiunile acesteia au inregistrat pe patru tranzactii pe piata in valoare de peste 5 miliarde de lei, la care s-a adaugat si raportarea incheierii ofertelor de cumparare existente pe piata. Actiunile Metacom facau obiectul a nu mai putin de patru oferte de cumparare, dar in cadrul acestora s-au transferat actiuni in valoare de doar 72 milioane de lei la pretul de 120.900 lei/actiune. Pe piata tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 130.000 si 140.000 lei/actiune.
In cadrul singurei tranzactii speciale de ieri s-a transferat un pachet de actiuni in valoare de un miliard de lei ale producatorului de lenjerie de corp Argos Cluj-Napoca. Tranzactia s-a realizat la 230.000 lei/actiune, cotatie cu 22% mai mica decat cea de pe piata. In ultimele doua luni, la Bursa Electronica RASDAQ s-au transferat mai multe pachete mari de actiuni Argos, dar pana in prezent nu a fost reportata nici o modificare in structura actionarilor societatii. Argos este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 60% din actiuni.
Actiunile companiei de comert exterior Uzinexport au continuat cresterea inceputa la finalul saptamanii trecute si au mai adaugat 7,3% la pretul mediu al actiunilor pe fondul cumpararilor masive de actiuni. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de aproape 1,9 miliarde de lei, iar cele 38 de tranzactii s-au derulat la preturi cuprinse intre 10.500 si 11.500 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) au pierdut ieri 1% din valoare in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost mult mai mica decat media sedintelor din ultimele luni. Tranzactiile de ieri au insumat 93 milioane de lei si s-au realizat la preturi cuprinse intre 830 si 840 lei/actiune. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO