Burse - Fonduri mutuale

Alumil îşi construieşte avanpostul prin care să pătrundă pe piaţa continentului African

Alumil îşi construieşte avanpostul prin care să...

Autor: Ştefan Deleanu

11.05.2016, 00:05 513

Alumil, societatea pe acţiuni cu capital preponderent grecesc, care se ocupă cu prelucrarea profilelor de aluminiu, a anunţat în data de 12 aprilie, pe site-ul BVB, înfiinţarea unei subsidiare în Egipt. Conform datelor furnizate de către companie, investiţia iniţială în capitalul social este de 40.000 de Euro (din partea Alumil Rom Industry), în următorii 2 ani investiţiile totale urmând să se ridice la o sumă cuprinsă între 4 şi 5 milioane de euro.

Unitatea de producţie pe care compania Alumil a deschis-o în Cairo va avea 8000 de metrii pătraţi şi va produce bunuri din gama actuală a companiei. Pe lângă unitatea de producţie, compania va mai investi şi într-o reţea locală de distribuţie, adică în deschiderea de depozite în Cairo, Alexandria şi alte 2 oraşe importante din Egipt.

Asemeni exploratorilor britanici care au explorat continental African urmând cursul Nilului, Alumil încearcă pătrunderea pe o piaţa promiţătoare a Africii începând călătoria tot din amontele Nilului, din Cairo.

O perspectivă care poate fi considerată aventuroasă de către investitorii care se bazează pe siguranţa ţărilor dezvoltate, însă asta nu înseamnă că Alumil nu a făcut o mişcare ce poate aduce profit, din contră, subsidiara nou înfiinţată poate fi chiar o rampă de lansare către un nou capitol al companiei.

Ministerul pentru locuinţe şi dezvoltare urbană al Egiptului îşi propune ca până în 2020 să construiască un million de locuinţe la preţuri accesibile, pentru a rezolva problema locuinţelor din Egipt.

Această decizie este favorabilă sectorului de construcţii, fapt observat şi de către Alumil: “Se constata o crestere a cererii de sisteme din aluminiu de calitate superioara pe pietele nord africane, Alumil fiind in masura sa acopere aceste cerinte in termene de livrare mai rapide prin subsidiara nou creata in Egipt.” A declarat Marius Ioniţă, Business Development Manager la Alumil Rom Industry.

Tot în Egipt se găseşte şI compania Egyptalum, care este unul dintre cei mai mari producători din Afirca, fabrica produce aproximativ 320 de mii de tone pe an şi este aprovizionată cu energie electrică direct de la barajul Aswan High.

Într-un articol din The Economist, Leila Mokaddem (African Development Bank) a declarat, pentru publicaţie, ca “Este destul de mult loc pentru îmbunătăţiri” în ceea ce priveşte comerţul dinte Egipt şi statele de pe continentul African, acestea din urmă având mare nevoie de bunuri produse în Egipt, cum ar fi cele din industria farmaceutica şi materiale de construcţie pentru infrastructura în primul rând.

Marius Ioniţă subliniază faptul că Alumil se gândeşte la intrarea şi pe alte pieţe, pe viitor: “Există un potenţial ridicat de creştere a sectorului construcţiilor în următorii ani în zonă şi Alumil intenţionează să investească în susbsidiara sa din Egipt în vederea dezvoltării unui hub pentru continentul African.”

Competiţia este reprezentată de Egyptian International Company for Aluminium Profiles şi Alico Egypt.

Alumil Rom Industry(simbol bursier ALU) are o capitalizare bursieră de 29,37 milioane de lei, iar o acţiune ALU se tranzacţiona în data de 6 mai la preţul de 0,94 lei per titlu. Acţionarul majoritar este Alumil Salonic cu o deţinere de 55,9%, urmat de Michail Sotiriou cu 23,95%. În ultimul an preţul acţiunilor Alumil a crescut cu 14%, iar în ultima lună acesta a scăzut cu 2,69%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO