Burse - Fonduri mutuale

Ambiţiile conducerii BVB nu se văd şi în bugetul pe 2014, care prevede creşterea afacerilor cu 3%

Sursa foto: Adrian Cojocaru

Sursa foto: Adrian Cojocaru

Autor: Andrei Chirileasa

26.03.2014, 00:04 290

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe care conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îl propune în acest an spre aprobare acţionarilor prevede o creştere cu doar 3% a veniturilor operaţionale şi cu 5% a profitului net, cifre care arată că şefii bursei nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a operaţiunilor companiei, în ciuda planurilor de dezvoltare anunţate în ultimele luni.

Rămâne de văzut cum vor primi acţionarii BVB propunerea de buget, având în vedere că aceştia au aşteptări mari de la polonezul Ludwik Sobolewski, cel care a preluat în august 2013 funcţia de director general al BVB. De la preluarea man­da­tului, Sobolewski şi-a anunţat intenţia de a face din bursa de la Bucureşti una dintre cele mai im­portante pieţe din regiune şi de a creşte lichiditatea pe bursă şi numărul de companii listate.

Conform bugetului pe 2014, veniturile opera­ţionale ale BVB ar urma să crească cu 3%, de la 24,4 mil. lei la 25,15 mil. lei, în condiţiile în care veniturile din comi­sioanele de tranzac­ţio­nare, care au cea mai mare pondere în afacerile BVB, sunt estimate să crească tot cu 3%, la 21,9 mil. lei.

Proiecţia se bazează pe o creştere cu 17,6% a tranzacţiilor cu acţiuni de pe bursă, la 13,3 mld. lei, în condiţiile în care valoarea ofertelor publice derulate pe bursă este aşteptată să scadă cu 39% anul acesta, la 2 mld. lei, conform documentului de fundamentare a bugetului. BVB mizează pe tranzacţii medii zilnice de circa 11,9 mil. euro, luând în calcul şi ofertele publice, şi de 10,1 mil. euro excluzând valoarea ofertelor publice. În primele trei luni ale anului, tranzacţiile medii zilnice au fost de 8,35 mil. euro, adică sub media bugetată, în condiţiile în care primul şi ultimul trimestru al anului sunt în general perioadele cu activitate mai ridicată pe bursă, în timp ce lunile de vară sunt mai slabe.

BVB îşi propune să obţină venituri cu 2% mai mari de la emitenţi (1,346 mil. lei) şi cu 6% mai mari din vânzarea de date bursiere (1,338 mil. lei).

Pe partea de cheltuieli, BVB îşi propune să scadă cu 9% cheltuielile cu personalul (de la 8,99 mil. lei, la 8,16 mil. lei), după reducerea numărului de angajaţi efectuată la finalul anului trecut, dar va creşte bugetul de marketing şi promovare cu 41% (la 1,49 mil. lei), în contextul în care BVB este mai activă în promovarea internă şi externă, prin road-show-uri şi con­fe­rinţe.

De asemenea, BVB propune triplarea bonu­su­rilor acordate consi­liului de administraţie, de la 100.000 de lei la 300.000 de lei. Pe ordinea de zi a AGA este şi aprobarea premierii membrilor CA cu 100.000 de lei pentru activitatea din 2013, respectiv cu două remuneraţii lunare pentru fiecare membru, cu condiţia ca aceşti bani să fie utilizaţi pentru achiziţia de acţiuni BVB.

Trăgând linie, BVB estimează pentru acest an un profit net de 9,95 mil. lei, cu 5% mai mare decât cel raportat pentru anul trecut (9,48 mil. lei). Bugetul va fi discutat în AGA din 24 aprilie 2014. Pe ordinea de zi a AGA este şi distribuirea de dividende în valoare de 9 mil. lei din profitul pe 2013.

Acţiunile BVB au scăzut ieri cu 1,3% în condiţiile în care materialele pentru AGA au fost publicate pe site-ul BVB, închizând la 26,5 lei. La acest preţ, capitalizarea BVB este de 201 mil. lei (44,9 mil. euro). De la începutul anului, acţiunile BVB au pierdut 18,5%.

Pe fondul acestor evoluţii negative, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a cumpărat în ultimele trei săptămâni 2.000 de acţiuni BVB, valoarea achiziţiilor sale ridicându-se la 55.200 de lei (circa 12.000 de euro), conform raportărilor de pe bursă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO