Burse - Fonduri mutuale

Americanii de la Goldman Sachs şi austriecii de la Erste pot începe lucrul la oferta Romgaz, cea mai mare listare din România

Americanii de la Goldman Sachs şi austriecii de la Erste pot începe lucrul la oferta Romgaz, cea mai mare listare din România

Autor: Andrei Chirileasa

20.03.2012, 00:06 1465

Ministerul Economiei a semnat luni contractul de intermediere cu sindicatul format din Erste, BCR, Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital&Investment pentru listarea pe bursă a Romgaz.

Statul intenţionează să vândă pe bursă 15% din acţiunile Romgaz, tranzacţia fiind programată să aibă loc în iulie sau septembrie. Oferta de listare a Romgaz ar putea fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti, fiind evaluată la circa 400 de milioane de euro.

Sindicatul de intermediere va încasa un comision de 1,16% din valoarea tranzacţiei, adică circa 4,6 milioane de euro.

Deşi Erste este oficial conducătorul consorţiului de listare a Romgaz, Goldman Sachs este piesa cea mai importantă din acest consorţiu, deoarece o ofertă de asemenea anvergură are nevoie de promovare puternică la nivel internaţional şi trebuie să atragă investitori din Europa, Asia şi America.

Numele Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci de investiţii din lume, ar putea face diferenţa dintre închiderea cu succes a ofertei şi un nou eşec, precum cel de anul trecut de la Petrom. Statul nu a reuşit anul trecut să vândă 9,84% din acţiunile Petrom, cea mai valoroasă companie din România, printr-o ofertă publică de peste 450 mil. euro derulată pe bursă. Unii au pus eşecul pe seama intermediarului selectat de stat, respectiv banca de investiţii Renaissance Capital din Rusia. Ruşii care au fost în consorţiu cu EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital au fost câştigătorii surpriză de la Petrom, suflându-le oferta americanilor de la Goldman Sachs (care erau în consorţiu cu UniCredit), datorită comisionului foarte mic solicitat, de circa 0,325% din valoarea ofertei, de două ori mai mic decât cel al Goldman Sachs (0,74%).

La Romgaz, consorţiul Erste-BCR-Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital&Investment i-a avut ca adversari pe JP Morgan şi pe Citi. Citi a mers în consorţiu cu BRD, Société Générale şi ING, iar JP Morgan a mers împreună cu Unicredit Londra, Unicredit CA IB Securities, Alpha Bank şi Alpha Finance. În final, comisionul mai mic solicitat de consorţiul celor de la Erste a făcut diferenţa.

Consorţiul care intermediază oferta Romgaz are drept consultant juridic casa de avocatură Clifford Chance Badea.

La Hidroelectrica se bate cu Citi

Goldman Sachs a intrat în cursă şi pentru mandatul de intermediere a listării Hidroelectrica, unde se bate cu Citi. Pentru Hidroelectrica, Goldman Sachs face echipă tot cu Erste şi BCR, dar şi cu UniCredit şi BT Securities, în timp ce Citi merge alături de Société Générale, BRD şi Intercapital Invest.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) urmează să cheme cele două consorţii la deschiderea ofertelor financiare în următoarele zile şi să decidă câştigătorul.

Hidroelectrica urmează să vândă pe bursă 10% din acţiuni în cadrul unei majorări de capital, banii urmând să intre în companie şi nu la buget, cum se va întâmpla la Romgaz.

Goldman Sachs, la primul mandat în România după aproape 15 ani

Pentru americanii de la Goldman Sachs listarea Romgaz este primul mandat obţinut în România după aproape 15 ani. Precedentul a fost mandatul de privatizare a operatorului de telefonie Romtelecom, derulată în perioada 1997-1998. Goldman Sachs a promovat oferta în faţa a 27 de companii din domeniul telecomunicaţiilor. Şapte firme şi consorţii şi-au manifestat interesul de principiu pentru privatizarea Romtelecom, dar în final, statul a primit o singură ofertă, din partea consorţiului OTE (Grecia) şi SBC (SUA, actuala AT&T).

Statul a încasat 337,5 milioane de dolari pentru 21% din acţiuni, iar grecii de la OTE au mai participat cu 337,5 milioane de dolari la o majorare de capital prin care şi-au majorat participaţia la 35%. Ei i-au mai solicitat statului român dreptul de uzufruct pentru 16% din acţiuni, pentru a avea majoritatea în AGA.

Goldman Sachs a încasat un comision de 8,4 milioane de dolari pentru consultanţa acordată statului. Dosarul privatizării Romtelecom a ajuns şi în instanţă, fiind contestat tocmai comisionul plătit de stat celor de la Goldman Sachs. Dosarul a fost închis în 2008 din lipsă de probe.

Contractul de privatizare semnat în 1998 prevedea ca Romtelecom să deruleze în termen de trei ani o ofertă publică iniţială (IPO) în vederea listării la bursă. Oferta nu s-a mai derulat, grecii au cumpărat de la stat pachetul de 16% din acţiuni care le-a oferit majoritatea, iar statul încearcă acum să găsească soluţii pentru valorificarea pachetului minoritar de circa 45% din acţiuni pe care-l mai deţine.

Goldman Sachs şi alte bănci internaţionale au fost şi în spatele achiziţiei BCR de către Erste în 2006, cea mai mare privatizare din istoria României.

Metodele Goldman Sachs, tot mai criticate

În ultimii ani, Goldman Sachs şi-a atras numeroase critici, fiind considerată de o parte a opiniei publice internaţionale printre principalii responsabili pentru declanşarea crizei financiare din 2008, iar bancherii de pe Wall Street au devenit simbolurile lăcomiei. Goldman Sachs şi-a atras multe critici şi pentru influenţa pe care o are la nivelul administraţiei de la Washington, mulţi foşti directori ai băncii de investiţii devenind personaje-cheie în Executivul SUA.

Deşi a reuşit să iasă până acum destul de puţin şifonată din scandaluri, presiunile mediatice asupra Goldman Sachs sunt tot mai puternice. În urmă cu câteva săptămâni au apărut informaţii privind modul în care bancherii Goldman Sachs au ajutat Grecia să-şi ascundă datoria şi i-au vândut statului elen instrumente complexe care au generat costuri foarte mari şi au adus Grecia în faliment, punând în pericol stabilitatea zonei euro.

Totul a culminat însă cu scandalul de săptămâna trecută determinat de scrisoarea publicată în ziarul american New York Times de către un fost director al Goldman Sachs care descria metodele de lucru "imorale" ale băncii şi modul în care aceasta îşi tratează clienţii.

Romgaz, perla din portofoliul statului

Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii din România şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Anul trecut, Romgaz a obţinut un profit record de 180 mil. euro la afaceri de 955 mil. euro, ceea ce înseamnă o marjă de profit de aproape 19%.

Romgaz este evaluată oficial la circa 1,85 mld. euro în portofoliul Fondului Proprietatea (FP), pe baza capitalurilor proprii de la finalul lui 2010, însă unii analişti estimează valoarea companiei la peste 2 mld. euro. La această evaluare, oferta de vânzare pe bursă a 15% din companie s-ar ridica la 300 mil. euro.

În anuarul ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat anul trecut împreună cu firma de investiţii Capital Partners, Romgaz era evaluată la peste 2,7 mld. euro, iar oferta s-ar ridica la 400 mil. euro.

Un aspect care trage în jos evaluarea companiei este hotărârea din 2010 a Guvernului prin care a obligat Romgaz să doneze 400 mil. lei la buget, care nu a fost văzută cu ochi buni de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO