Burse - Fonduri mutuale

Americanii vor pachete de acţiuni în companiile cu probleme în schimbul ajutorului guvernamental. Donald Trump spune că este de acord să interzică răscumpărările

Americanii vor pachete de acţiuni în companiile cu...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2020, 19:10 1072

Preşedintele american Donald Trump a spus că susţine ideea ca guvernul să cumpere pachete de acţiuni în companiile cu probleme, pentru a le salva în faţa crizei coronavirus, potrivit MarketWatch.

„Susţin” ideea ca guvernul să cumpere acţiuni în anumite companii, a declarat Trump în faţa reporterilor.

Preşedintele Trump a mai spus că nu se opune ideii de a interzice răscumpărările de acţiuni drept condiţie pentru a salva companii, conform CNBC.

„Ar fi nevoie de mai mute părţi să intre în acest dans, dar în ceea ce mă priveşte pe mine, aş fi ok cu astfel de condiţii”, a spus Trump în timpul unei conferinţe de presă, joi, când jurnaliştii l-au întrebat dacă susţine această condiţionare.

Trump a mai spus că „nu i-au plăcut niciodată” răscumpărările, dar că este dificl să opreşti o companie din a le face.

„Este foarte greu să opreşti companiile din a răscumpăra. Este foarte greu să le spui că nu, dar eu le-aş spune că nu, aş spune că nu îmi place asta”, a declarat Trump.

Miercuri, Larry Kudlow, economistul-şef de la Casa Albă, a spus că administraţia ia în considerare să ceară pachete de acţiuni în schimbul ajutorului guvernamental.

Comentariile vin în contextul în care Casa Albă şi Congresul pregătesc un pachet de stimul de peste 1.000 miliarde dolari.

Companiile aeriene, care sunt cele mai afectate până acum din cauza anulărilor, cer aproape 50 miliarde dolari sub forma unui ajutor guvernamental, care să includă şi granturi.

Antreprenorul miliardar Mark Cuban, proprietarul echipei americane de baschet Dallas Mavericks, a explicat miercuri că acele companii care primesc ajutor guvernamental pentru a face faţă crizei coronavirus nu ar trebui să mai fie lăsate să-şi răscumpere acţiunile niciodată.

Fără răscumpărări. Nu acum, nu peste un an, nu peste 20 de ani. Niciodată. Pentru că tu cheltui acum banii plătitorilor de taxe pe răscumpărări de acţiuni, iar pentru mine asta este din start o idee greşită”, a spus Mark Cuban.

El a mai spus că executivii nu ar trebui să primească bonusuri ca să rămână angajaţi în cazul unui bailout guvernamental.

„Orice facem în caz de bailout, trebuie să ne asigurăm că fiecare muncitor este compensat şi tratat corect – iar aici executivii nu ar trebui să primească bonusuri suplimentare doar pentru a rămâne în companie, pentru că oricum nu au unde să se ducă”, a spus Cuban.

Marţi, Cuban a spus iniţial că orice ajutor trebuie proiectat în aşa fel încât să reducă inegalitatea dintre executivi şi angajaţi.

„Dacă vom începe să salvăm companii, ar trebui să ne asigurăm că toţi angajaţii beneficiază în mod egal de reorganizare, nu doar executivii”, a scris Cuban pe Twitter.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO