Burse - Fonduri mutuale

Amundi, cel mai mare administrator european de investiţii: O parte din piaţa de private equity arată precum o schemă Ponzi

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

01.06.2022, 18:55 1832

Anumite părţi din piaţa de private equity încep să semene cu o schemă Ponzi, spune CFO-ul Amundi, cel mai mare manager de investiţii la nivel european, conform Bloomberg.

Vincent Mortier a declarat într-o conferinţă virtuală de presă de miercuri că volumele de bani strânşi în ultimii ani de firmele de private equity au „alimentat” tot mai mult evaluările şi au determinat companiile să cumpere active la preţuri ridicate.

„Suntem într-o mare bulă în ceea ce priveşte pieţele private. Dacă aleg să folosesc o analogie extremă, în unele părţi, piaţa de private equity ar putea semăna cu o schemă Ponzi, o piramidă”, consideră Mortier.

Segmentul private equity a fost unul dintre cei mai mari câştigători ai ratelor scăzute ale dobânzilor din ultima decadă, în vreme ce investitorii s-au orientat către respectiva clasă de active în încercarea de a-şi îmbunătăţi randamentele. Anul trecut, companiile de răscumpărare un investit o sumă record – 1.100 miliarde de dolari – în noi acorduri, împinse în această direcţie de o serie puternică de strângeri de fonduri şi de un nivel tot mai mare de capital necheltuit.

La finele anului trecut, Amundi avea investiţi 11 miliarde de euro în active din piaţa de private equity, conform raportului financiar anual, suma reprezentând doar o porţiune din totalul activelor gestionate de companie, respectiv 2.000 de miliarde de euro.

„Majoritatea tranzacţiilor sunt efectuate între jucători din private equity. Un jucător îi vine unui alt jucător care este dispus să plătească mai mult întrucât a atras o mulţime de investitori”, explică Mortier.

Astfel, capacitatea de a vinde către colegi de breaslă le-a permis companiilor să evite reducerea valorii activelor deţinute, în ciuda unui selloff general în pieţele publice.

„Când ştii că poţi să renunţi la o poziţie dintr-o firmă de private equity la un multiplu de, să zicem, 20, 25 sau 30 x veniturile, bineînţeles că nu îţi vei reduce expunerea. Este o situaţie circulară, de aceea fac referire la schema Ponzi (...) Nu vreau să spun că întreaga piaţa de private equity este rea deoarece există oportunităţi foarte, foarte bune. Însă uneori nu există miracole.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO