Burse - Fonduri mutuale

Amundi: Creşterea globală va reveni în 2022 la nivelurile pre-pandemie, iar inflaţia va deveni permanentă. Cum ar trebui să se poziţioneze investitorii

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

26.01.2022, 15:39 1136

2022 va aduce mai multe provocări faţă de 2021 în ceea ce priveşte construcţia portofoliului. Elementele cheie de luat în considerare vor fi: randamentele reale, riscul de lichiditate şi expunerea la riscurile şi oportunităţile creşterii economice, combinat cu riscul de inflaţie, scrie Amundi Asset Management.

În acest context, investitorii ar trebui să diminueze expunerile pe plasamentele riscante care au performat bine în 2020 - 2021, iar apoi să recalibreze pozitiv expunerile mai riscante, cu accent pe neutralitatea portofoliului la creşterea dobânzilor şi a randamentelor obligaţiunilor.

Investitorii ar trebui să înceapă anul cu o alocare prudentă, neutră (considerând evaluările exuberante din unele pieţe) şi să încerce să exploateze selectiv oportunităţile din diferite regiuni şi sectoare. In cazul unei încetiniri a creşterii urmată de noi stimuli politici, investitorii vor avea timp pentru a creşte din nou alocarea spre active mai riscante şi de a exploata oportunităţile aduse de o prelungire a ciclului.

Modelul de portofoliu 60% obligaţiuni /40% acţiuni va fi pus la încercare. Corelaţia recentă pozitivă acţiuni-obligaţiuni necesită o alocare dinamică. Sursele suplimentare de diversificare care pot atenua riscul de inflaţie, cum ar fi activele reale, vor fi esenţiale în portofoliu.

„Ne aşteptăm la randamente cu o singură cifră în 2022, influenţate în principal de creşterea câştigurilor pe acţiuni (EPS), dar mai puţin decât în 2021. Volatilitatea ar trebui să crească, având în vedere înăsprirea politicii monetare a SUA. Ne aşteptăm la un an cu hopuri. Strategia de valoare (Value) va rezista cel mai bine într-un context de creştere a randamentelor la obligaţiuni. Acest lucru favorizează Europa deocamdată. Pieţele emergente ar putea fi, în cele din urmă, surpriza pozitivă din acest an, probabil când USD va atinge nivele relativ înalte, iar China va renunţa la politicile restrictive din ultima perioadă“, spune Eric Mijot, head of developed market stratety research la Amundi.

Totodată, investitorii pot alege abordări flexibile în căutarea unui venit real, prin lărgirea spectrului claselor de active investibile, într-un mediu cu inflaţie structural ridicată. - Investitorii ar trebui să reziste tentaţiei de a alege obligaţiuni cu maturităţi lungi după prima etapă de creştere a randamentelor nominale. Oportunităţile trans-regionale, valutele şi variaţiile curbei randamentelor vor înflori într-o lume a politicilor monetare divergente.

Pentru a căuta randamente reale mai bune, investitorii pot explora domenii dincolo de spaţiul tradiţional al obligaţiunilor şi pot să ia în considerare dividendele acţiunilor, activele reale, obligaţiunile din pieţe emergente cu accent pe durată scurtă şi, în general, domeniile care oferă randamente mai mari cu risc de durată relativ scăzut, cum ar fi creditul şi împrumuturile subordonate.

Probabil că vom vedea câteva fisuri legate de gradul de îndatorare. Acest lucru va declanşa o corecţie pentru creditele mai riscante într-o perioadă marcată de condiţii de lichiditate mai stricte şi rate de default în creştere, explică Amundi.

De asemenea, investitorii pot investi în acţiuni cu accent pe zonele cu evaluări de piaţă mai atractivă (valoare - Value, Pieţe Emergente, Europa) care sunt mai puţin sensibile la rate de dobândă în creştere.

Evoluţia viitoare a dobânzilor va tempera evaluările excesive din anumite segmente. Probabil zonele scumpe din spaţiul de tip “Growth” – creştere vor fi afectate. Selecţia ar trebui să se concentreze pe profituri reale şi pe companii cu putere de stabilire a preţurilor la consumator. Ne aşteptăm la un mediu caracterizat de o dispersie mare a randamentelor între acţiuni, oferind o premisă atractivă pentru managerii profesionişti de portofoliu.

Europa ar trebui să fie favorizată datorită fondului său Next Generation UE, cu accent pe tranziţia ecologică.

Acţiunile din pieţele emergente ar trebui să revină în atenţia investitorilor. În retrospectivă, expunerea la acţiuni a crescut până la un vârf ciclic, dar preponderent pe acţiunile din pieţele dezvoltate. Următoarea creştere ar trebui să favorizeze pieţele emergente, unde alocările sunt mult sub ţinta strategică, iar evaluările sunt atractive.

O altă strategie ar consta în expunerea tematică la factorii ESG (Mediu / Social / Guvernanţă) care probabil vor avea un impact material asupra riscurilor şi randamentelor viitoare.

Temele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ar trebui să fie considerate complementare măsurătorilor clasice de risc şi randament ale portofoliului, în special pentru sectoarele în care aceste politici vor avea un impact semnificativ asupra preţurilor activelor. Schimbările profunde aduse reglementărilor, precum şi cererea în creştere a instituţiilor şi investitorilor înseamnă că respectivii factori devin din ce în ce mai relevanţi.

Iniţiativa “Zero emisii nete” va avea un impact semnificativ pe piaţă, în opinia noastră. Abordarea inegalităţilor va fi probabil următoarea temă investiţională proeminentă, cu sprjinul guvernelor. Ar putea apărea unele teme combinate, care aduc împreună aspectele de mediu şi sociale, cum ar fi tranziţia de a aborda schimbările climatice într-un mod social echitabil, fiind un punct de interes deosebit pentru economiile ţărilor emergente, argumentează Amundi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO