Burse - Fonduri mutuale

Un an de la primul articol în care ZF prezenta investiţia Pilonului II în acţiuni străine, inclusiv Wirecard. Cum a schimbat colapsul Wirecard, cea mai mare prăbuşire bursieră din Germania, reglementările fondurilor de pensii din România

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Liviu Popescu

28.10.2020, 00:07 1131

♦ Pe 13 noiembrie 2019, sub titlul „De la aspirinele Bayer, Mercedes şi maşinile de tuns Philips la facturile nemţilor de la Telekom: unde au românii investiţi banii de pensie“, Ziarul Financiar arăta că plasamentul de 103 mil. lei pe care îl avea NN Pensii la Wirecard era atunci cea mai mare investiţie la o companie listată pe o bursă externă a Pilonului II ♦ La un an de atunci, Wirecard este la pământ, iar colapsul său a determinat schimbarea modului de raportare a fondurilor Pilon II pentru îmbunătăţirea transparenţei acestora.

Cea mai mare fraudă contabilă a unei companii din Europa, expusă de echipa de investigaţie a Financial Times, s-a resimţit şi în România şi a determinat schimbarea modului în care cei mai mari investitori ai bursei locale – fondurile Pilon II – publică structura detaliată a investiţiilor.

Pe o piaţă a pensiilor private în care doar 1 român din 100 îşi alege personal administra­torul economiilor pentru bătrâneţe, ceea ce reflectă nivelul scăzut de educaţie financiară din România, administratorii Pilon II publicau doar de două ori pe an situaţia investiţiilor, cu informaţii greu de interpretat de publicul larg şi insuficient prezentate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO