Burse - Fonduri mutuale

Analist: Acţiunile Petrom pot creşte cu 30% în următoarele 12 luni

Analist: Acţiunile Petrom pot creşte cu 30% în...

Autor: Radu Bostan

24.03.2015, 00:06 517
Scăderea câştigului Petrom (simbol bursier SNP) în 2014 a avut cauze conjuncturale, iar profitul net al producătorului de petrol va reveni pe trend crescător anul trecut, acţiunile urmând să se aprecieze cu 30% într-un orizont de 12 luni, arată o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.
 
Profitul Petrom a fost puternic influenţat anul trecut de pierderile din elemente speciale de 1,5 miliarde de lei, cea mai mare parte fiind ajustări pentru deprecierea termocentralei pe gaze de la Brazi, dar şi scăderea accentuată a preţului barilului de petrol.
 
„Profitul net pe acţiune obţinut de OMV Petrom a fost de 0,0371 lei, în scădere cu 56% faţă de 2013. Excluzând însă elementele speciale, profitul ar fi ajuns la 0,0665 lei pe acţiune, echivalent cu o scădere de doar 23%. În perioada 2009-2013, profitul excluzând ele­mentele speciale a fost în medie cu 11% mai mare decât profitul net, cu un maxim de 22% în 2009, prin urmare se poate estima că situaţia de acum este una temporară“, scrie Marius Pandele, analist la Prime Transaction, într-o notă de cercetare.
 
Analistul are o recomandare de „buy“ pentru acţiunile Petrom şi un preţ ţintă de 0,4654 lei/titlu, nivelul la care se tranzacţionau în octombrie 2014. Potrivit acestuia, pe termen scurt, redu­ce­rea investiţiilor cu 25-30% va permite companiei să ofere o parte mai mare din profit ca dividende, influenţând astfel pozitiv preţul acţiunilor.
 
Pe termen lung, deprecierea acti­ve­lor nu va mai împovăra profitul viitor al Petrom, iar Pandele estimează că şi preţul petrolului îşi va reveni de la nivelul actual, apropiat de minimul ultimilor cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO