Burse - Fonduri mutuale

Analistii dupa primele rezultate pe Bursa din acest an: 2010 este un an pierdut. Bugetele companiilor sunt nerealiste

Analistii dupa primele rezultate din acest an: 2010 este un an pierdut. Bugetele companiilor sunt nerealiste
16.05.2010, 23:10 29

Rezultatele companiilor de pe Bursa pe anul in curs vor fi subbugetele de venituri si cheltuieli construite la inceputul anului,cred analistii, in conditiile in care cererea interna va avea desuferit de pe urma ajustarilor bugetare, iar optimismul privindrevenirea exporturilor ar putea fi de asemenea unul exagerat. "2010este un an pierdut in mare parte din cauza ajustarilor pe careurmeaza sa le faca statul, si care au fost intarziate, astfel ca sirevenirea va fi una intarziata. Majoritatea bugetelor companiilorvor fi nerealiste anul acesta pentru ca s-au bazat pe revenireaconsumului, in conditiile in care cel putin la nivel intern acestaa continuat sa se contracte, iar ajustarile bugetare vor reduce simai mult cererea interna. TVA-ul a scazut cu 10% in primultrimestru, ceea ce inseamna ca privatul nu se poate baza decat peexporturi anul acesta si la noi exporturile sunt destul de putine",spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata decapital din cadrul BCR.

Institutiile financiare au spus ca revenirea economica lanivelul statelor est-europene va fi sub asteptarile de la inceputulanului, fapt ce ar putea influenta negativ si exporturilecompaniilor de pe plan intern.
Companiile de la Bursa au raportat pe primul trimestru semne mixtein ceea ce priveste revenirea economica, afacerile insumate a 74 decompanii listate urcand in primul trimestru cu 6,5%, pana la 9,4mld. lei (2,3 mld. euro).
Totusi, majoritatea businessurilor au continuat sa se contracte inaceasta perioada, mai cu seama in randul companiilor mici de peBursa.
Profiturile emitentilor au ramas sub presiune, cresteri surveninddoar in anumite sectoare, mai putin concurentiale, precum cel alutilitatilor si cel de petrol si gaze.

Cresterile cele mai mari sunt in industria farma simetalurgie


Cele mai mari cresteri sectoriale au fost consemnate in randulcompaniilor din industria farmaceutica, unde afacerile cumulate alefirmelor listate au urcat cu 19%, iar cele din metalurgie si-aumajorat vanzarile cu 17%, in special pe fondul reveniriiexporturilor. Cea mai mare companie listata din metalurgie, AlroSlatina, inca nu si-a publicat rezultatele.
In industria farmaceutica, Zentiva Bucuresti (SCD) a raportat peprimul trimestru un avans de 31% la nivelul afacerilor, pana la67,4 mil. lei, si un profit de peste trei ori mai ridicat, de 19,5mil. lei.
"Afacerile din sectorul farmaceutic au crescut in primul trimestrupentru ca se lucreaza cu marje mari de profit si au putut sa urcepreturile. Se pare ca pe piata farma se intampla urmatorul fenomen:statul plateste foarte prost producatorii de medicamente,intarzierile ajungand in acest moment la 300 de zile, iarcompaniile majoreaza preturile ca sa compenseze acest lucru", aexplicat Caruntu.
Cateva companii din domeniul metalurgiei au consemnat in T1cresteri substantiale, dupa ce in 2009 afacerile au scazut si cu60-70%.
Astfel, vanzarile combinatului Mechel Targoviste au urcat cu 60%,la 174,1 mil. lei, insa compania n-a reusit sa revina pe profitraportand un rezultat negativ de 28,8 mil. lei.
Firmele din domeniul utilitatilor au beneficiat in primul trimestrude vremea mai rece comparativ cu aceeasi perioada din 2009, fapt cea condus la o crestere atat a consumului de electricitate si gaze,cat si a profitului acestora.
Transgaz Medias (TGN) si-a majorat profitul cu 31% in primele treiluni si afacerile companiei au urcat cu 15%, in timp ce castigulnet al Transelectrica s-a majorat cu 7%, la 50,4 mil. lei.
"Din cauza vremii nefavorabile s-au amanat lucrari de mentenanta siau beneficiat si de un consum mai ridicat. Din aceasta cauza,Transgaz nu va putea sa-si mentina rezultatele din primul trimestrupe parcursul lui 2010. La Transelectrica rezultatele arata foarterau. In profitul net este inclus si un rezultat al reevaluariidatoriilor in valuta, iar exporturile companiei au scazut cu 77%",spune Mihai Caruntu.
Afacerile cumulate ale companiilor din domeniul masinilor siechipamentelor au scazut cu 5%, iar cele din industria alimentaraau inregistrat un declin de 1%.
Businessurile firmelor de constructii de pe Bursa, afectate devremea nefavorabila din primul trimestru, au scazut pe ansamblu cu10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO