Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Raiffeisen spun că SIF-urile câştigă mai mult din tranzacţia cu Erste decât dacă ar fi listat BCR

Analiştii Raiffeisen spun că SIF-urile câştigă mai mult din tranzacţia cu Erste decât dacă ar fi listat BCR

Autor: Andrei Chirileasa

14.10.2011, 00:07 1175

Firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Invest­ment, parte a grupului austriac Raiffeisen, arată într-un raport că acţiunile SIF-urilor au potenţial de creştere de circa 100% şi că vânzarea către Erste a participaţiilor deţinute la BCR ar trebui să contribuie pozitiv la evoluţia preţului acţiunilor.

Analiştii Raiffeisen susţin că SIF-urile câştigă mai mult din vânzarea acţiunilor BCR către Erste decât ar fi câştigat din listarea BCR pe bursa de la Bucureşti (BVB).

"Tranzacţia cu Erste Group evaluează BCR la 1,7 mld. euro, având în vedere preţul acţiunilor băncii austriece din 10 octombrie şi implică un multiplu P/BV (multiplu de activ net, respectiv capitalizare raportată la capitalurile proprii - n. red.) de 1,0 la 2011. Pe baza unei regresii între multiplii P/BV şi rentabilitatea capitalului (ROE) în cazul unui eşantion de bănci din regiune, BCR ar fi fost evaluată, în eventualitatea listării la bursă, la un multiplu P/BV de circa 0,65. Aceasta sugerează că Erste Group plăteşte de fapt o primă de circa 40%", explică Alexandru Combei, analistul Raiffeisen care a realizat raportul pe SIF-uri.

Austriecii de la Erste au anunţat în urmă cu o lună că au încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri pentru preluarea participaţiilor deţinute de acestea la BCR. Potrivit acor­dului, fiecare SIF ar urma să primească circa 25 mil. euro cash şi 1% din Erste pentru 6% din BCR. SIF Moldova (SIF2) e singura care nu a semnat acordul, dar acţionarii i-au dat mână liberă Consiliului de Administraţie să negocieze cu Erste dacă listarea BCR la bursă nu este posibilă. Orice şansă privind venirea BCR pe bursă a dispărut când acţionarii SIF Oltenia au votat împotriva listării şi pentru tranzacţia cu Erste.

Totuşi, mulţi dintre acţionarii SIF-urilor au criticat termenii tranzacţiei, iar acţiunile SIF-urilor au scăzut puternic în ultima lună, la fel ca şi titlurile Erste. "Se poate argumenta că SIF-urile puteau să obţină mai mult dacă îşi jucau bine cărţile, ţinând cont de drepturile suplimentare ale SIF-urilor (faţă de un acţionar minoritar obişnuit) şi de faptul că Erste Group este dispusă să plătească angajaţilor BCR multiplul P/BV al BRD plus o primă de 50% (ce s-ar traduce într-o primă de 100%). Însă, în opinia noastră, piaţa ignoră un aspect important şi anume faptul că SIF-urile înlocuiesc un activ nelistat cu acţiuni listate şi numerar", susţine analistul Raiffeisen.

El arată că, în prezent, preţurile acţiunilor SIF au în prezent discounturi de 52-56% faţă de valoarea activelor lichide ale SIF-urilor şi că aceste discounturi se apropie de nivelurile din martie 2009, când pieţele atinseseră minime multianuale.

"Potenţialul mare de creştere a preţurilor faţă de preţurile noaste ţintă ne determină să ne păstrăm recomandarea cumpără", conchide raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO