Burse - Fonduri mutuale

Analistul şef al X-Trade Brokers: În acest moment aş ţine mai multe active în dolari. China este factorul de risc major cel mai puţin luat în calcul de pieţe

Przemyslaw Kwiecien, economistul-şef al X-Trade Brokers din Polonia

Przemyslaw Kwiecien, economistul-şef al X-Trade Brokers din Polonia

Autor: Andrei Chirileasa

10.06.2013, 19:38 1495

Pieţele financiare au ignorat sem­na­lele din economie în ultimele luni, iar în pe­rioada următoare şansele sunt mai mari ca preţurile să se ajusteze, susţine Przemyslaw Kwiecien, economistul-şef al X-Trade Brokers din Polonia (XTB), una dintre cele mai mari firme care inter­mediază tranzacţii pe pieţele inter­na­ţionale (Forex, mărfuri, indici bursieri şi acţiuni).

„Din cauza schimbărilor de politică mo­netară ale băncilor centrale, banii vor migra către dolari dinspre alte mo­nede şi dinspre pieţele de acţiuni. Sunt pesrpective de depreciere pentru mo­nedele emergente şi pentru pieţele de acţiuni. Nu mă aştept însă la deprecierile din 2008-2009 pentru că nu mai depin­dem atât de datoriile pe termen scurt şi nu mai sunt la fel de mulţi speculatori“, spune Przemyslaw Kwiecien.

Corecţiile puternice ale preţului aurului şi ale bursei din Japonia repre­zintă o normalizare, după ce acestea au crescut foarte mult într-un termen destul de scurt, iar semnalele la nivel global nu sunt pozitive în acest moment, mai spune el.

În acest context, toate activele sunt riscante, iar cel mai sigur plasament este cash-ul, iar pe termen mai lung dolarul. „În ultimii ani, tendinţa a fost ca toate activele să se aprecieze, astfel că e greu de găsit active subevaluate. Cred că acum ten­dinţa e de dele­vera­ging, adică de lichi­di­zare, iar dolarul ar putea fi câşti­gă­tor pe termen lung. În privinţa pieţelor de ac­ţiuni, pieţele emer­gente sunt mai ieftine, deoa­rece evoluţia lor a fost în diver­genţă cu cea a pieţelor globale în ultimii doi ani. Totuşi, istoric pieţele emergente s-au ajustat odată cu pieţele globale, astfel că dacă vor fi scă­deri pe pieţele dezvoltate, nici pieţele emer­gente nu vor fi ocolite“, a mai spus eco­no­mistul XTB.

El crede că unul dintre cei mai mari factori de risc pentru pieţele globale este evoluţia eco­no­miei Chinei, deoarece majoritatea analiştilor se bazează în proiecţiile lor pe continuarea creş­terii economice din China cu un ritm de 7-8% pe an.

„În urmă cu un deceniu, economia globală avea mai multe motoare de creştere. Anul trecut, China a contribuit cu 50% la creşterea economiei mon­diale, SUA a avut o contribuţie mică, iar Europa nu a contribuit deloc. Dacă eco­no­mia Chinei în­ce­tineşte brusc, asta va afecta pu­ter­nic pieţele fi­nan­ciare, iar acest risc în opinia mea este cel mai puţin luat în calcul în acest moment.“

În acest context dificil, care este cea mai potrivită strategie de investiţii care să protejeze capitalul investitorilor?

„Personal, aş lua mai puţin risc, nu aş cumpăra bonduri pe termen lung pentru că sunt deja scumpe, aş reduce acţiunile, aş evita mărfurile pentru că preţurile lor vor scădea dacă China încetineşte brusc. În schimb, aş ţine mai multe active în dolari pe termen scurt“, a mai spus Kwiecien.

Aurul nu reprezintă o alternativă în acest moment, analistul XTB esti­mând că acesta ar putea ajunge la 1.200 de dolari/tonă în următorul an (de la 1.380 de dolari/tonă în prezent).

România nu trimite semnale pu­ternice, pozitive sau negative, faţă de alte ţări, astfel că este de aşteptat ca evoluţia activelor româneşti să fie corelată cu tendinţele la nivel global. Asta înseamnă o depreciere a leului în următorul an, media estimărilor ana­liştilor indicând un curs de 4,64 lei/euro în 2014.

Kwiecien mai spune că spread-urile la titlurile de stat ale ţărilor din regiune au scăzut foarte mult în ultimul an şi că nivelurile actuale ale randamentelor sunt foarte favorabile pentru guverne ca să se împrumute. În schimb, pentru investitori titlurile de stat sunt scumpe în acest moment. În următoarea perioadă este posibil ca lucrurile să se înrău­tăţească, iar costurile de finanţare să crească.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 11.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO