Burse - Fonduri mutuale

Analiză a cehilor de la casa de brokeraj Wood despre bursele din Europa în februarie 2023 şi cum se poziţionează România

Analiză a cehilor de la casa de brokeraj Wood despre...

Autor: Liviu Popescu

03.03.2023, 13:48 1253

​Cehii de la societatea de brokeraj Wood, care la Bursa de Valori Bucureşti are tranzacţii intermediate de 350 mil. lei în două luni din 2023, fiind al doilea cel mai mare intermediar după Swiss Capital, analizează într-un raport evoluţia indicilor bursieri în februarie dar şi rezultatele pe 2022 şi ce au prezentat companii precum Banca Transilvania, Nuclearelectrica, Digi în conferinţa cu analiştii.

“Performanţa pieţei: Grecia şi Cehia continuă cu un impuls bun, Turcia îşi reia revenirea. Indicele MSCI EM Europe Index a câştigat 4,9% în euro şi 2,4% în dolari în luna februarie. Indicele ASE al Greciei şi indicele ceh PX au avut, din nou, cele mai bune performanţe, adăugând 10,4% respectiv, 7,6% în euro. Raliul a fost reluat în Turcia, indicele ISE 30 câştigând 7,3% în euro. A existat o performanţă oarecum atenuată în Ungaria şi România, indicii BUX şi BET înregistrând un avans de 2,1% în termeni reali şi de 1,3% în euro. Polonia a fost singura ţară care a încheiat luna pe minus, indicele WIG20 înregistrând o scădere de 2,8%”, se arată în raport.

Despre România, cehii scriu că indicele BET a înregistrat o performanţă moderată în februarie, cu un avans de 1,3% în euro şi de 1,4% în lei. Electromagnetica (Ă24,2% mom), Transelectrica (Ă15,5% mom) şi Electrica (Ă10,0% mom) au fost cele mai bune performanţe; cele mai abrupte scăderi au fost la TeraPlast (-5,7%) şi MedLife (-5,5%). Lichiditatea medie zilnică pe Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 4,1% în februarie faţă de ianuarie, la 5,5 milioane dolari, de la 5,7 milioane dolari în ianuarie.

Detalii din conferinţa Băncii Transilvania:

Pentru Banca Transilvania cehii au calificativul hold şi un preţ ţintă de 20,2 lei. La sfârşitul lunii februarie, Banca Transilvania a raportat un alt set de cifre trimestriale foarte bune privind rezultatele de profit şi pierdere. Conducerea Băncii Transilvania a organizat o teleconferinţă pentru investitori în data de 27 februarie, pentru a discuta despre publicarea rezultatelor preliminare ale exerciţiului financiar 22.

Banca a confirmat că nu va exista dividend din profitul net din 2022. Dividendul va fi revizuit odată ce perspectivele vor fi mai clare.

În ceea ce priveşte performanţa activităţii: conducerea se aşteaptă ca avansul puternic al împrumuturilor să continue în 2023E (nu în aceeaşi măsură ca în 2022). Creşterea costurilor ar trebui, de asemenea, să se atenueze faţă de 2022. Bugetul va fi anunţat la jumătatea lunii martie, cu mai multe detalii despre toate tendinţele de afaceri.

Detalii din conferinţa Digi:

Pentru Digi cehii au calificativul hold şi un preţ ţintă de 38 de lei pe acţiune.”Digi a raportat rezultate preliminare mediocre pentru 4T22, cu o scădere a vânzărilor de 8% faţă de anul precedent (9% sub prognoza noastră, Ă4% pe plan organic, excluzând segmentul maghiar) la 376,6 milioane EUR, iar EBITDA ajustat a scăzut cu 1% faţă de anul precedent (4% peste prognoza noastră, Ă8% pe plan organic), la 134,1 milioane EUR. EBIT a ajuns la 31,1 milioane EUR, -52% faţă de anul precedent şi cu 34% sub estimările noastre”.

În Portugalia, DIGI continuă să extindă reţelele de telefonie mobilă şi fixă. Compania cooperează cu Cellnex în ceea ce priveşte închirierea reţelei pasive. În Belgia, DIGI nu a început încă să construiască reţeaua - aceasta se află încă în faza de planificare.

Compania nu intenţionează să îşi construiască propria reţea mobilă în Spania. Aceasta va continua să funcţioneze ca mobile virtual network operator (MVNO).

Deocamdată, compania nu intenţionează să crească preţurile serviciilor sale. DIGI gestionează inflaţia prin optimizarea structurii costurilor sale.

Compania intenţionează să plătească un dividend anual mai mare în 2023E.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO