Burse - Fonduri mutuale

ANALIZĂ. După clasificarea României ca piaţă emergentă, fondurile de pensii locale au acumulat acţiuni listate la Bucureşti mai mult decât fondurile de investiţii străine

ANALIZĂ. După clasificarea României ca piaţă...

Autor: Tibi Oprea

27.06.2022, 08:30 408

♦ Fondurile străine au investiţii în acţiuni româneşti de 2,7 mld. dolari ♦ Deşi deţinerile sunt aproape aceleaşi cu cele ale investitorilor locali, concentrarea pe emitenţi este diferită ♦ Străinii au cele mai mari investiţii la Purcari (41,3%), Banca Transilvania (31,5%), TTS (23,7%) şi FP (circa 22,7%).

Faţă de perioada de di­nain­tea intrării în cate­goria pieţelor emer­gente după criteriile FTSE Russell, expune­rea in­vesti­torilor institu­ţionali in­ter­na­ţionali a crescut în termeni nomi­nali, însă în termeni relativi, ra­portându-ne la evoluţia investi­ţiilor fondurilor de pensii din aceeaşi perioadă, nu s-a manifestat aceeaşi tendinţă, ci dimpotrivă, fondurile de pensii au acumulat mai mult, potrivit calculelor reali­zate de analiştii de la Prime Transaction.

„În principiu este un lucru bun, însemnând că avem un capital local care nu doar că rivalizează cu cel străin pentru finanţarea emitenţilor listaţi, ci chiar îl depăşeşte destul de clar. Pe de altă parte, în lipsa unor pachete de acţiuni noi la tran­zac­ţio­nare, tendinţa fondurilor de pensii de a tezauriza acţiunile pe care le deţin ne poate diminua pen­tru o perioadă (până când fondurile de pensii vor ajunge în etapa de distri­buire a banilor) accesul la fluxu­rile de capital internaţionale, fondurile străine neavând, practic, unde să in­vestească“, notează analiştii.

Din septembrie 2020, FTSE Russell a încadrat piaţa de capital românească în categoria pieţelor emergente, mai mulţi emitenţi fiind incluşi în indicii FTSE Emerging Markets, promovare văzută ca un nou atu pentru atragerea de in­vestitori străini. Analiştii de la PrimeT au luat în calcul perioada iunie 2020 - iunie 2022 şi nu au inclus anul 2019, când a fost anun­ţată decizia furnizorului de indici, pentru că, în principiu, impactul deciziei s-a resimţit din momentul includerii acţiunilor româneşti în indici. Companiile selectate sunt incluse în indicele BET-BK, de referinţă pentru administratorii de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO