Burse - Fonduri mutuale

Analiză eToro: Sectorul de tehnologie îşi revine

Analiză eToro: Sectorul de tehnologie îşi revine

Autor: Dorin Oancea

23.01.2023, 14:56 282

Investitorii analizează diverse teme investiţionale pe termen lung pentru a-şi structura portofoliile, mulţi dintre ei orientându-se pe sectorul de tehnologie, considerat ca fiind unul din cele mai promiţătoare, scrie Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro. 

Însă în 2022 acesta a fost unul dintre cei mai mari perdanţi la burse. Creşterea costurilor cu energia, inflaţia şi politicile băncilor centrale de creştere a ratelor dobânzilor au făcut ca investitorii să treacă de la acest sector la altele mai defensive. Noul an a reînnoit optimismul investitorilor şi, pe măsură ce inflaţia încetineşte, sectorul ar putea fi bine poziţionat pentru o revenire.

Forumul Economic Mondial, care a avut loc recent la Davos, consideră că tehnologia sprijină tranziţia către energia verde. Se preconizează că hidrogenul verde, fuziunea nucleară şi alte tehnologii curate îşi vor continua dezvoltarea în 2023, pentru a accelera separarea de combustibilii fosili. Potrivit unor estimări, trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă va ajuta economiile să economisească 12 trilioane de dolari până în 2050. În ultimele 12 luni, iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) a crescut cu peste 8%, iar anul acesta a crescut cu aproape 5%. Pe o piaţă care a înregistrat preponderent pierderi, acest lucru subliniază importanţa pe care investitorii o acordă acestui sector. În România, cele mai recente date arată că producţia locală de energie eoliană şi solară a crescut în primele 11 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021.

În ultimele 12 luni, sectorul tehnologic (XLK) a pierdut aproape 17% din cotaţiile bursiere, dar la începutul acestui an sectorul înregistrează o revenire de 6,56%. Tehnologia informaţiei evoluează rapid, iar investitorii privesc transformarea digitală şi automatizarea ca teme importante de investiţii. Potrivit Gartner, se preconizează că în 2023, cheltuielile IT la nivel mondial vor totaliza 4.500 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 2,4% faţă de 2022. Segmentele de software şi de servicii IT ar urma să crească cu 9,3% şi, respectiv, 5,5% în 2023. Segmentul dispozitivelor este prognozat să scadă cu 5,1% în acest an, pe măsură ce atât consumatorii, cât şi companiile îşi prelungesc ciclurile de reînnoire a dispozitivelor. Cheltuielile IT pentru 2023 vor creşte în fiecare ţară şi în fiecare industrie verticală pe care compania le urmăreşte.

În 2023, Gartner vede companiile încercând să creeze “sisteme imunitare” digitale şi să-şi optimizeze rezilienţa, pentru a se proteja de numeroasele riscuri pe care le-am observat în 2022, inclusiv ameninţările cibernetice şi cele asupra lanţurilor de aprovizionare. Veniturile mondiale din software-ul legat de inteligenţa artificială (IA) sunt prognozate să totalizeze 62,5 miliarde de dolari în 2022, o creştere de 21,3% faţă de 2021. Companiile vor analiza cum să utilizeze mai bine IA şi să optimizeze gestionarea încrederii, a riscurilor şi a securităţii acestei tehnologii. Unii experţi văd în 2023 un an în care companiile vor încerca să îşi monetizeze mai bine cheltuielile anterioare în evoluţia inteligenţei artificiale, în loc să dezvolte noi instrumente. Cu toate acestea, companiile se vor concentra pe inteligenţa artificială pentru a obţine o mai multă valoare din seturile de date existente.

Românii ar putea fi bine poziţionaţi pentru a profita de creşterea pe termen lung din sectorul tehnologic. În cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români au fost întrebaţi ce teme de investiţii pe termen lung au în vedere. Datele arată că 39% dintre respondenţi par să se orienteze către criptoactive şi plăţi digitale, 33% către transformarea digitală şi 32% au în vedere tehnologia curată, acelaşi procent fiind orientat către robotică şi automatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO