Burse - Fonduri mutuale

Analiză ZF: Bursele europene au în T1/2019 cel mai bun prim trimestru al unui an din 2011 încoace, cu o creştere de 12% a indicelui STOXX 600

Business internaţional

Analiză ZF: Bursele europene au în T1/2019 cel mai bun...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

01.04.2019, 00:04 308

Indicele STOXX 600, care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii precum Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie, Norvegia, a urcat cu 12% în primele trei luni din 2019 şi a înregistrat astfel cel mai bun prim trimestru al unui an din 2011 încoace, potrivit datelor agregate de ZF din platforma investing.com. Indicele nu include nicio acţiune de la bursa românească.

Indicele a înregistrat în lunile ianuarie, februarie şi martie creşteri pe toate sectoarele reprezentative, cea mai bună dinamică fiind înregistrată în sectorul de retail, unde acţiunile au crescut cu 19%, în timp ce cel mai redus avans a fost înregistrat în sectorul telecom, respectiv plus 2%, potrivit analiştilor de la BT Asset Management.

„Sectoarele cele mai atractive sunt cele de auto, bănci şi materii prime (pe baza istoricului propriu şi ca evaluare relativă vs piaţă); vs S&P 500, indicele STOXX 600 se tranzacţionează cu discount (47% în raport cu P/B şi 17% în raport cu P/E est)“, se arată în raport.

Marea Britanie, în top cinci cele mai mari economii din Uniunea Europeană, adună apro­xi­mativ 27% din acţiunile incluse în indice, în timp ce Franţa, Germania şi Elveţia au fiecare o pondere de circa 15% din acţiuni. Potrivit da­telor furnizate de stoxx.com, indicele adună com­panii cu o capitalizare de 9.702 mld.euro.

Primele trei acţiuni din indicele STOXX 600 sunt din Elveţia, respectiv Nestlé, Novartis şi Roche Holding, care au o pondere însumată de 7,27%. Acţiunile HSBC, Total, British American Tobacco, Royal Dutch Shell A, Siemens, BP, SANOFI ocupă următoarele poziţii în top 10 în funcţie de ponderea pe care o au.

Printre evenimentele importante care au avut loc în primul trimestru din acest an se numără intenţia de fuziune dintre Renault şi Nissan, în urma căreia vor să preia Fiat Chrysler. Concernul din industria farmaceutică Bayer a pierdut încă un proces legat de impactul cancerigen al unuia din produsele Monsanto, companie preluată recent de producătorul de produse chimice şi farma­ceutice.

Spre comparaţie, indicele principal BET al bursei de la Bucureşti a avut în primul trimestru al lui 2019 o creştere de 10%, în contextual în care creşterile din februarie şi martie au anulat scăderea indicelui din ianuarie.

Dintre cele 16 acţiuni incluse în indicele pieţei principale, 11 s-au tranzacţionat în creştere şi restul de cinci acţiuni au înregistrat scăderi la nivelul T1 2019. Cele mai mari creşteri le-au avut acţiunile din energie Petrom (SNP, +22%), Nuclearelectrica (SNN, +22%) şi Romgaz (SNG, +15%), în timp ce acţiunile Sphera (SFG, -8%), MedLife (M, -4%) şi Alro (ALR, -14%), cea mai recentă acţiune inclusă în BET, au înregistrat cele mai mari scăderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO