Burse - Fonduri mutuale

Analiză ZF. Ce mutări au făcut fondurile de private equity în România în 2022: Opt fonduri de investiţii au făcut zece achiziţii noi anul trecut, în timp ce alte trei au pariat pe vânzarea companiilor din portofoliu

Analiză ZF. Ce mutări au făcut fondurile de private...

Autor: Cristina Roşca

22.02.2023, 00:07 591

În total, piaţa de M&A din România a fost de 4-5 mld. euro în 2022, iar fondurile de investiţii au contribuit cu doar 100-150 mil. euro, aceşti jucători fiind actori secundari sau chiar „figuranţi“ Mai mulţi investitori financiari au ales anul trecut să investească în tranzacţii de tip add-on (achiziţii indirecte prin companiile din portofoliu), mai degrabă decât să cumpere direct noi ţinte Două dintre fondurile care au făcut exituri în 2022 - Enterprise Investors şi Resource Partners - nu mai au nicio firmă locală în portofoliu, practic nu mai au business în România.

Fondurile de private equity prezente în România au făcut local, în 2022, zece achiziţii şi trei exituri. Acestora li se adaugă o serie de tranzacţii de tip bolt-on, menite să consolideze poziţia companiilor aflate deja în porto­foliul inves­titorilor financiari. Astfel, în total, fondurile au scos din buzunare circa 100-150 mil. euro, conform estimărilor ZF, dat fiind că într-o măsură covârşitoare valorile deal-urilor nu sunt publice. Mai mult, cele mai multe tranzacţii ce au avut loc anul trecut sunt mici sau medii. În multe cazuri este vorba de deal-uri ce vizează pachete majoritare. Uneori însă, fondurile au ales să achiziţioneze pachete suplimentare de acţiuni în firme unde deja deţineau controlul. Spre exemplu, suedezii de la GreenBridge Partners au preluat restul de 25% din acţiunile companiei Casa Rusu, activă în producţia şi retailul de mobilă din România. Ei au intrat în acest business în 2019, când au cumpărat 75% din acţiuni, aceasta fiind, de altfel, singura mutare din România a investitorului.

Cele mai importante achiziţii ca valoare rea­lizate de investitorii financiari în 2022 sunt preluarea lanţului de săli de sport World Class şi cumpărarea grupului Noriel, activ în distribuţia şi retailul de jucării, fie­care evaluată de ZF la 20-30 mil. euro. În am­bele cazuri, pentru vânzători, aceste exituri înseamnă că nu mai au România pe hartă. Mai exact, Enterprise Investors şi Resource Partners au vândut ultimele com­pa­nii pe care le mai aveau în portofoliul lo­cal. Cumpărătorul în cazul World Class este un fond de investiţii - African Industries Group, însă în cazul Noriel este unul strategic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO