Burse - Fonduri mutuale

Anchetele privind retrocedările iau amploare. ANRP cere verificări pentru 2.700 ha de pădure restituite moştenitorilor Cantacuzino

Anchetele privind retrocedările iau amploare. ANRP cere...

Autor: Roxana Pricop

19.12.2014, 00:04 896

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a solicitat organelor de cercetare penală să verifice modul în care s-a făcut retrocedarea a două suprafeţe de teren forestier însumând 2.689 de hectare în localitatea Valea Doftanei din judeţul Prahova, în perioada 2006-2009.

Terenurile ar fi fost retrocedate moştenitorilor lui Nicolae Cantacuzino, mai exact Ioanei Maria Cantacuzino, potrivit unui raport al Curţii de Conturi citat de presa centrală. Un hectar de pădure din judeţul Prahova se vinde cu circa 2.000 de euro în prezent, însă preţul poate ajunge şi la 4.000 de euro în funcţie de amplasare, de vârstă şi mixul de arbori. Astfel, terenurile pentru care este cerută verificarea de către ANRP ar valora acum între 5,3 mil. euro şi peste 10 mil. euro.

Solicitarea are loc în condiţiile în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îi anchetează pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc şi pe fiul său Andrei, aflaţi acum în arest preventiv ală­turi de deputatul Ioan Adam şi de beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza, în dosarul retrocedării ilegale de păduri din Bacău.

Procurorii DNA susţin că în aprilie 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza le-a cerut judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303,8 mil. euro. Un alt mare dosar de anchetă în retrocedări este cel deschis pe numele Crinuţei Dumitrean, fostă preşedintă a ANRP în 2011. Dumitrean este în arest, fiind cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, doi deputaţi şi alte persoane pentru acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 mil. euro.

Bica a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, luni, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocoş, despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de mil. euro.

Pe 21 noiembrie, ANRP a mai solicitat verificări privind legalitatea restituirii unei suprafeţe de 980 de hectare teren forestier în localitatea Măgureni (judeţul Prahova), iar pe 5 decembrie a depus la organele de cercetare penală o sesizare privind restituirea a 876 ha teren forestier în localitatea Filipeştii de Pădure (judeţul Prahova).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO