Burse - Fonduri mutuale

Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Pregătim un jucător instituţional care se va adresa pieţei de pre-IPO. Îl vom anunţa într-o perioadă scurtă

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Andrei Cionca, CEO, Impetum Group: Pregătim un jucător...

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2022, 11:16 202

În prezent, Impetum Group pregăteşte un jucător instituţional care ar putea grăbi maturizarea pieţei de capital din România, spune Andrei Cionca, CEO al Impetum, prezent în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

„De când am început, în 2000, visul meu a fost să am o companie listată. Cu certitudine vom aduce cât mai multe companii pe piaţa de la Bucureşti (...) Pregătim un jucător instituţional care se va adresa pieţei de pre-IPO, adică societăţi care se pregătesc să vină la bursă. Îl vom anunţa într-o perioadă foarte scurtă. Cred că acest jucător va avea un rol extrem de important în maturizarea pieţei.”

Andrei Cionca este de părere că există multe companii care ar merita listate, dar care nu se îndreaptă deocamdată spre bursa locală.

„Avem discuţii cu foarte mulţi antreprenori români în această încercare de a vedea care este limita. De multe ori nu este o problemă de lipsă de transparenţă. De aici am plecat – mulţi antreprenori se comportă cu aceste companii ca şi cum ar fi propriul lor buzunar şi atunci evident că este o problemă de transparenţă, adică să fac ce vreau în propria mea companie, fără să dau socoteală şi altora.”

Totuşi, CEO-ul Impetum subliniază faptul că, de multe ori, antreprenorii nu cunosc beneficiile pe care le implică listarea la bursă.

„În cadrul proiectului Confidex am pus această întrebare: câţi dintre antreprenorii români ştiu în mod real ce înseamnă să fii listat la BVB? Am fost foarte surprins să văd că mulţi dintre ei nu ştiu, de fapt, ce înseamnă asta. Deci nu accesează nu neapărat din cauza barierei de transparenţă, finanţare subevaluare, ci pentru că pur şi simplu nu cunosc aceste mecanisme ale bursei (...) Cred că ar trebui să avem emisiuni TV pe posturi generaliste în care să vorbim despre aceste lucruri”, adaugă Andrei Cionca.

În continuare, un efect al dezvoltării pieţei constă, trecând peste etapa de educare, în apariţia succeselor şi insucceselor asociate fazei de explozie a Bursei de Valori Bucureşti.

„Uşor, lucrurile se vor aşeza din punct de vedere al comportamentului şi modului în care reacţionăm la evenimentele din cadrul companiilor. Încet, vor apărea în piaţa care se formează acum nişte jucători instituţionali care vor adresa această piaţă şi vor ajuta companiile să vină la bursă, să se listeze, să înţeleagă mecanismele şi rigorile pieţei de capital. Cred că apariţia acestor jucători va grăbi maturizarea pieţei în România (...) Acest factor cantitativ, cu mulţi investitori şi companii, va dobândi încet nişte aspecte calitative şi va duce încet la o dezvoltare exponenţială a pieţei de capital.”

 

Ce a mai afirmat Andrei Cionca:.

 
  • În ultimul an, cu precădere, am văzut datorită acestor listări masive un întreg meniu de evenimente care au avut loc prin aceste companii venite la bursă.
 
  • Am văzut companii a căror valoare a crescut exponenţial de la plasamentul privat, am văzut şi companii care au dezamăgit investitorii, am văzut şi anumite evenimente în cadrul companiilor care au iscat foarte multe discuţii în presă sau în grupurile de investitori (...) Discuţiile sunt foarte importante pentru că, în esenţă, ecosistemul creşte dacă vom avea mai mulţi investitori şi companii.
 
  • Trebuie să vorbim foarte deschis despre lucrurile pe care le învăţăm din propria noastră experienţă pentru că, să fim sinceri, nu avem o educaţie financiară ca popor, nici ca generaţie.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO