Burse - Fonduri mutuale

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Numărul IPO-urilor pe bursele lumii s-a majorat cu 39,8% în 2020, la 10.520, nivel record. Volumul cumulat s-a situat la 1,1 trilioane dolari

Autor: Tibi Oprea

05.01.2021, 19:04 211

Numărul ofertelor publice iniţiale (IPO-uri) pe bursele lumii s-a majorat pentru al doilea an la rând în 2020, cu 39,8% raportat la 2019, până la 10.520 de oferte, respectiv un maxim istoric, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

“Aceste evoluţii au fost puternic susţinute de scăderea costurilor de finanţare (spre minime istorice), în contextul măsurilor monetare (fără precedent) de relaxare, convenţionale şi non-standard. Spre exemplu, volumul cumulat al activelor băncilor centrale din principalele blocuri economice ale lumii (SUA, China şi Zona Euro) a crescut cu peste trei trilioane dolari de la finalul lunii februarie până la sfârşitul anului trecut, aspect evidenţiat în al treilea grafic alăturat”, explică Andrei Rădulescu.

De asemenea, Rădulescu mai spune că “în 2020 volumul cumulat al ofertelor publice iniţiale la nivel mondial s-a situat la 1,1 trilioane dolari (nivel record, după cum se poate observa în primul grafic), în creştere cu 65,9% comparativ cu cel înregistrat în anul 2019”.

Analistul mai spune că spread-ul mediu ponderat pentru ofertele publice iniţiale s-a majorat cu 14% an/an în 2020.

“Intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu (şi premisele de accelerare în 2021) coroborate cu semnalele de politică economică (menţinerea unui mix acomodativ în trimestrele următoare, cu costuri reale de finanţare la un nivel redus) şi cu transformările previzibile în perioada post-pandemie exprimă premise favorabile pentru evoluţia listărilor de companii noi pe bursele lumii pe termen scurt”, spune Andrei Rădulescu.

Pe de altă parte, Andrei Rădulescu afirmă că 2020 s-a remarcat şi prin creşterea indicilor bursieri şi printr-un mix relaxat de politici economice.

“Anul pandemic 2020 s-a evidenţiat nu doar prin incidenţa unei crize sanitare fără precedent în ultimul secol şi consecinţele acestui şoc, care au condus la ajustarea economiei reale cu cel mai sever ritm din ultimele decenii. 2020 s-a remarcat şi prin creşterea indicilor bursieri (spre niveluri record în mai multe ţări, inclusiv în SUA), mix relaxat fără precedent de politici economice (volum cumulat al programelor monetare neconvenţionale, programelor fiscal-bugetare şi de venituri de aproximativ 20 trilioane USD la nivel mondial, reprezentând peste 20% din PIB-ul global) şi o dinamică puternică la nivelul listărilor de companii pe bursele lumii”, spune Rădulescu.

Astfel, indicele bursier MSCI Global a crescut cu 14.3% la 646.3 puncte (nivel record) în 2020. Indicii MSCI pentru pieţele dezvoltate şi pentru pieţele emergente şi în dezvoltare s-au majorat anul trecut cu 14.1% (la 2,690 puncte – maxim istoric), respectiv cu 15.8% (la 1,291.3 puncte).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO