Burse - Fonduri mutuale

Anul 2014, un an intens pentru bursa din Bucureşti care aspiră la trecerea în liga emergentă

Anul 2014, un an intens pentru bursa din Bucureşti care...

Autor: Ioana Tudor

30.12.2014, 15:30 746

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care speră la o upgradare la statutul de piaţă emergentă până în 2017, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au dat anul acesta startul procesului de eliminare a barierelor care stau în calea dezvoltării pieţei locale de capital. Reducerea comisioanelor de tranzacţionare, separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare sau restructurarea indicilor bursieri sunt doar câteva dintre schimbările aplicate în 2014 cu scopul de a înlesni accesul investitorilor pe piaţa de capital şi de a creşte lichiditatea.

În plus, anul acesta a adus adoptarea unui act normativ mult aşteptat, legea care desfiinţează piaţa RASDAQ, precum şi a unei ordonanţe de urgenţă care modifică legea pieţei de capital. Noile reglementări permit majorarea pragului de deţinere la operatorii de piaţă de la 5% la 20%, reduc termenul de plată a dividendelor, simplifică procedurile de vot prin corespondenţă şi permit ca reprezentarea acţionarilor în AGA să se facă şi prin alte persoane decât acţionarii, în baza unei împuterniciri speciale sau generale.

La începutul acesui an profesioniştii de pe piaţa de capital alături de BVB au prezentat barierele care ţin pe loc dezvoltarea pieţei de capital, menţionând necesitatea modernizării infrastructurii, reducerea costurilor de tranzacţionare şi actualizarea reglementărilor. Prezentăm mai jos principalele schimbări pe piaţa de capital implementate pe parcursul acestui an:

martie - Consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a hotărât simplificarea procedurilor de listare a companiilor pe bursă

23 iunie - BVB introduce indicele BET Plus în locul indicelui BET-C al întregii pieţe. Din BET Plus fac parte companiile cu un free float (acţiuni dosponibile la tranzacţionare) mai mare de un milion de euro, cu excepţia SIF-urilor.

septembrie – ASF reduce la jumătate comisionul la tranzacţiile cu obligaţiuni şi îl elimină în cazul titlurilor de stat. Consiliul ASF adoptă o serie de modificări ale legislaţiei secundare pentru a îmbunătăţi procedurile de admitere la tranzacţionare.

22 septembrie – BVB introduce un nou indice bursier, BET Total Return, care ţine cont de evoluţia acţiunilor din indicele BET, principala referinţă a pieţei de acţiuni, şi de dividendele plătite de companiile din BET.

23 septembrie – este anunţat proiectul privind relansarea sistemului alternativ de tranzacţionare dedicat startup-urilor cu potenţial mare de creştere şi în căutare de finanţare pentru a se dezvolta.

octombrie – bursa introduce un pa­chet suplimentar de stimulente pentru market makeri, denumit schema cotă-parte din venituri. Dacă un market maker deţine această ca­li­tate pentru cel puţin şase luni şi înde­pli­neşte ob­ligaţiile de cotare, atunci este eli­gibil pentru schema progresivă de sti­mu­lente. Ni­velul stimulentelor este direct corelat cu pon­derea activităţii market ma­kerului în totalul valorii tranzacţionate pe o acţiune, în piaţa sa principală.

1 octombrie – BVB reduce comisioanele de tranzacţionare, astfel că la transferurile cu acţiuni, drepturi, unităţi de fond costurile scad la vânzare de la 0,117% la 0,1% din valoarea tranzacţiei, iar la cumpărare de la 0,045% la 0,04%.

6 octombrie – bursa implementează sistemul de decontare în termen de două zile de la momentul tranzacţiei (T plus 2) şi separă conturilor de tranzacţionare de cele de custodie şi decontare, una dintre condiţiile trecerii la statutul de piaţă emergentă.

22 octombrie - Bursa dă startul la Londra unor serii de evenimente pe care le va organiza trimestrial în capitala britanică cu scopul de a prezenta investitorilor instituţionali progresele recente înregistrate de piaţa de capital din România şi obiectivul privind promovarea acesteia la statutul de piaţă emergentă.

24 octombrie – intră în vigoare Legea 151/2014 pentru clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ.

10 noiembrie - companiile listate pe piaţa principală pot să raporteze în timpul şedinţei de tranzacţionare, iar acţiunile nu vor mai fi suspendate de la tranzacţionare în zilele de derulare a adunărilor generale ale acţionarilor. Pe17 noiembrie măsura a fost extinsă şi pentru companiile de pe RASDAQ şi ATS.

2 decembrie – sunt eliminate blocurile de tranzacţionare, adică volumul minim de acţiuni sau obligaţiuni care pot fi vândute sau cumpărate într-o singură operaţiune, scopul fiind acela de a face piaţa de capital mai flexibilă şi mai accesibilă micilor investitori.

23 decembrie – Guvernul aprobă OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital.

Procesul de reformare a pieţei de capital va continua în 2015, când urmează să intre în vigoare noul cod de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti. Noul Cod va cere emitenţilor să îşi publice politica de dividende şi va stabili norme privind anunţarea previziunilor financiare. Gu­vernanţa corporativă presupune un set de măsuri pe care companiile trebuie să le urmeze pentru a elimina sau restrânge con­flictele de interese dintre acţio­nari şi con­du­cere cu scopul de a proteja mai ales inte­resele minoritarilor, categoria cel mai frecvent defavorizată.

Începând din ianuarie 2015, pentru companiile incluse în indicele BET, vor intra în vigoare criterii de eligibilitate precum transparenţa şi servicii orientate spre relaţia cu investitorii. Cerinţele includ raportare în limba engleză, raportare conform standardelor IFRS, informare prin intermediul website-ului BVB precum şi întâlniri cu analiştii şi investitorii atunci când sunt publicate rezultatele trimestriale.

Pe 5 ianuarie bursa va înlocui categoriile I, II şi III ale pieţei reglementate cu categoriile Premium şi Standard, ca parte a măsurilor de creştere a vizibilităţii emitenţilor, a lichidităţii şi eficienţei pieţei.

Lansarea AeRO, noul sistem alternativ de tranzacţionare al bursei, va avea loc pe 25 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO