Burse - Fonduri mutuale

Anul 2016 a fost al companiilor din eşalonul doi de pe Bursă: acţiunile Turbomecanica, plus 185%. Electroargeş, plus 113%

Anul 2016 a fost al companiilor din eşalonul doi de pe...

Autor: Liviu Popescu

10.01.2017, 00:06 867

Dintre emitenţii mari, OMV Petrom a avut minus 10% în 2016, iar Romgaz doar plus 2% din cauza rezultatelor financiare mai slabe, cât şi de pe urma vânzărilor realizate de Fondul Proprietatea la preţuri mici, susţin analiştii n BET-XT-TR, care urmăreşte 25 de companii şi dividendele, plus 8,4% în 2016.

Turbomecanica Bucureşti, Electroargeş Curtea de Argeş şi Vrancart Adjud, com­panii din eşalonul se­cund al bursei de la Bu­cureşti cu multipli de piaţă scăzuţi, au adus în 2016 cele mai mari câştiguri investitorilor care au mizat pe acţiunile acestora la începutul anului.

În cazul Turbomecanica, câştigul a fost de 185%, adică aproape o triplare a preţului acţiunilor în 12 luni la 0,1 lei, la Electroargeş de 113%, iar la Vran­cart de 64%, potrivit calculelor efec­tua­te de Prime Tran­saction. La polul opus, câţiva dintre emi­tenţii mari au de­zamăgit in­ves­titorii. Astfel două din­tre acţiunile cu pon­dere mare în in­di­cele BET-XT-TR, care urmăreşte ac­ţiunile a 25 de emi­tenţi şi dividen­dele plătite, au avut de pierdut în 2016 atât de pe urma rezul­ta­telor financiare mai sla­be, cât şi de pe urma vânzărilor reali­zate de FP, despre care analiştii sus­ţin că au fost efectuate la preţuri foarte mici.

„Acţiunile Fondului, de asemenea cu o pondere mare în indice, au avut la rândul lor de pierdut de pe urma scă­derilor de la Romgaz şi Petrom, încheind anul cu o apreciere modestă“, explică analistul financiar Marius Pandele de la Prime Transaction.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO