Burse - Fonduri mutuale

Anuntul privatizarii a relansat pe piata actiunile Electroputere Craiova

Anuntul privatizarii a relansat pe piata actiunile Electroputere Craiova

Click pentru imaginea marita

14.06.2007, 18:23 67

Actiunile producatorului de locomotive Electroputere Craiova au sarit cu 30% pe parcursul a doua sedinte, dupa anuntul cu privire la castigarea licitatiei pentru privatizarea companiei de catre compania saudita Al-Arrab.
Perspectivele oferite de preluatea Electroputere de catre compania saudita au atras atentia investitorilor, astfel ca dupa prima jumatate de ora a sedintei de ieri nu mai existau actiuni la vanzare.
Interesul manifestat fata de aceste titluri s-a resimtit si la nivelul lichiditatii din piata, ieri realizandu-se transferuri cu actiuni Electroputere reprezentand circa 0,77% din capitalul social. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la circa 96.000 de euro (0,33 milioane de lei), reprezentand o treime din valoarea totala a tranzactiilor realizate cu aceste actiuni de la inceputul anului.
"Cred ca contractul de privatizare la Electroputere este ca si semnat. Avand in vedere interesul ridicat manifestat in piata pentru aceste titluri, cotatia ar putea sa mai urce cu 15% si maine (n.r. astazi)", considera Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
La inchiderea sedintei de ieri, existau oferte de cumparare neacoperite la pretul din piata, de 0,326 lei/actiune, pentru circa 0,92 mil. actiuni Electroputere si nicio oferta la vanzare. Ordinele la cumparare pentru aceste titluri insumau circa 1,44% din capitalul social al companiei.
Potrivit lui Murgoci, actiunile ar putea sa atinga un nou maxim istoric dupa semnarea contractului de privatizare. Titlurile Electroputere s-au apreciat de peste patru ori la finele anului 2004, pana la un maxim istoric de 0,45 lei/actiune. Aprecierea puternica a venit atunci pe fondul anuntului privind depunerea scrisorii de intentie din partea gigantului General Electric pentru preluarea unor sectii ale societatii din Craiova, precum si o oferta din partea unui consortiu din care facea parte si Samsung, oferte care au fost respinse ulterior de stat.
"La pretul din piata eu zic ca merita. Cu toate acestea, informatia trebuie sa se concretizeze si prin semnarea contractului de privatizare", spune Nicolae Rusu, directorul general al Orizont Vest.
Compania saudita Al-Arrab a fost desemnata de catre AVAS castigatoarea licitatiei de privatizare a Electroputere, cu o oferta de 120 de milioane de euro.
Jumatate din pretul oferit de firma araba acopera doar datoriile acumulate, aceasta angajandu-se sa mai aduca circa 37 milioane de euro pentru capital de lucru si alte 20 de milioane de euro pentru investitii.
Pretul platit pentru pachetul de 62,82% din actiunile AVAS este de circa 2,3 mil. euro, respectiv valoarea pachetului la valoarea nominala a unei actiuni.
"Urmeaza probabil o majorare de capital, iar pretul de subscriere ma astept sa fie unul care sa-i descurajeze pe multi. Ramane de vazut insa care sunt toate detaliile ofertei, si daca nu cumva o clauza legata de datoriile restante ale Electroputere ridica de fapt pretul modic de 2,3 milioane pana pe la 35-40 mil. euro, unul care face actualul pret, chiar si dupa ultimele cresteri, extrem de atractiv", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
La ultimul pret de ieri, capitalizarea Electroputere Craiova era de 12,3 mil. euro.
Alti brokeri spun ca valoarea oferita pe pachetul de actiuni este una simbolica, avand in vedere investitiile pe care le presupune privatizarea Electroputere.
"Este normal pentru astfel de privatizari ca ofertantul sa plateasca pachetul la valoarea nominala a unei actiuni, in cazul in care se angajeaza sa faca investitii importante in companie", precizeaza Nicolae Rusu.
Electroputere Craiova are datorii la stat de circa 60 de milioane de euro, compania inregistrand numai anul trecut pierderi de 14,2 milioane de euro (50,1 milioane de lei). Rezultatul negativ de anul trecut a fost cu 41% mai ridicat decat pierderile din anul precedent.
Anul trecut, afacerile Electroputere s-au diminuat cu 13%, la 44,4 milioane de euro (156,2 mil. lei).
"Principala problema a societatilor scoase la privatizare de catre stat sunt arieratele mari catre stat care fac ca acestea sa acumuleze datorii importante. Odata rezolvata aceasta problema, compania ar putea reveni pe profit in anii urmatori", spune Nicolae Rusu.
Al-Arrab are in derulare proiecte de infrastructura si constructii de cai ferate in valoare de peste 9 miliarde de euro, care ar putea asigura desfacerea productiei companiei craiovene.
Electroputere Craiova este singura dintre cele trei mari uzine din proprietatea statului care a reusit sa-si gaseasca un cumparator.
La celelalte doua, Tractorul si Rulmentul, a fost demarata procedura de lichidare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO