Burse - Fonduri mutuale

Apa grea diluează pachetul de acţiuni deţinut de FP la Nuclearelectrica

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica

Autor: Radu Bostan

12.02.2015, 00:06 652
Acţionarii minoritari ai Nu­clear­electrica (sim­bol bursier SNN) au sub­scris doar 615 ac­ţiuni, cu valoarea de 6.150 lei, în operaţiunea de majorare de capital, în care aveau rezervată o „felie“ de 4,5 milioane de acţiuni. Par­tici­pa­ţia Fon­dului Proprietatea (FP), care a în­cer­cat să blocheze majorarea capita­lului, va fi diluată la 9,1%, de la 9,72%. Fi­nalizarea operaţiunii aşteaptă însă rezol­varea unui litigiu între pro­du­cătorul de energie şi Fond.
 
Acţionarii companiei aveau dreptul să cum­pere în cadrul ofertei de ma­jo­rare de ca­pital circa 0,085 acţiuni noi pentru fiecare ac­ţiune deţinută, ca­pi­talul Nuclearelectrica ur­mând să crească cu 239 milioane de lei, la peste 3 mi­liarde de lei. Preţul de subscriere în majorare era 10 lei, cu aproximativ 25% mai mare decât preţul din piaţă al acţiunilor SNN.
 
Rolul majorării de capital era de a recunoaşte cheltuielile realizate de statul român în perioada 2006-2009 pentru a apro­viziona cu apă grea Uni­ta­tea 2 de la Cerna­vodă, la vremea aceea nou-construită. În consecinţă, cea mai mare pondere în aportul de nu­merar a avut-o Ministerul Energiei, care a sub­scris 19,4 milioane de acţiuni la preţul no­minal de 10 lei, cu o valoare totală de 194,3 mil. lei. Pachetul de ac­ţiuni con­trolat de stat va creşte astfel de la 81,27% la 82,48% din ca­pi­ta­lul Nu­clear­electrica.
 
Restul de 4,5 mi­lioane de ac­ţiuni din majorarea de ca­pital a fost ofe­rit ac­ţio­narilor mi­no­ri­ta­ri, care trebuia să con­tri­buie în total cu 45 mil. lei pen­tru ca parti­ci­pa­ţia la ca­pitalul com­pa­niei să nu le fie diluată. Doar 615 ac­ţiuni au fost sub­scrise de către in­vesti­torii pri­vaţi. Pon­derea ac­ţiu­ni­lor libe­re la tran­zac­ţionare ale Nu­clear­elec­trica, numită free-float, va scădea astfel de la 9% la 8,42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO