Burse - Fonduri mutuale

Apar primele reacţii: Bursa de la Bucureşti scade accelerat după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România şi Bulgaria. Toate companiile din prima ligă sunt pe minus, de la 6% Transelectrica, 5% MedLife, 3% Petrom, 2% Banca Transilvania, 1% Electrica. Peisaj dezolant şi pe bursele europene

Apar primele reacţii: Bursa de la Bucureşti scade...

Autor: Liviu Popescu

21.01.2022, 15:07 13606

Alin Brendea, Prime Transaction: Scăderile sunt potenţate şi de contextul local complicat şi incert, pe fundalul tensiunilor ruso-ucrainene şi a ipotezei, care nu mai pare fantezistă, de a asista la un nou episod militar în regiune. Incertitudinea naşte scăderi întotdeauna pe piaţa bursieră; rămâne de văzut dacă vorbim doar despre un episod trecător sau unul de durată, în scenariul în care cauzele scăderilor se vor croniciza.

Radu Cojoc, broker Goldring: Vedem că toate pieţele mondiale au întâmpinat scăderi importante în ultimele şedinţe, Dow Jones a scăzut cinci şedinţe consecutive ca urmare a temerilor privind inflaţia şi intervenţiilor FED. În Europa se adaugă acestor incertitudini şi situaţia din Ucraina, care adaugă noi temeri investitorilor.

Toate cele 19 acţiuni din prima ligă bursieră de la Bucureşti, adică cele incluse în structura indicelui principal BET, sunt pe minus vineri după-amiză, de la 6% pentru Transelectrica, la minus 5% pentru MedLife, 3% pentru Petrom, 2% Banca Transilvania la 1% pentru Electrica, pe o bursă în scădere prin prisma indicelui BET cu 2,3%, arată datele agregate de ZF. Astfel Bursa de la Bucureşti se corelează cu cele europene, care au la ora redactării acestei ştiri scăderi precum 2% la Frankfurt, 1,7% la Milano, 1,1% pe FTSE 100. Peste Ocean, cotaţiile futures indică o deschidere în scădere pentru cea mai mare bursă la nivel mondial.

"Scăderile generalizate de pe piaţa românească par conectate cu evoluţiile descendente de pe toate pieţele bursiere. În contextul declaraţiilor băncilor centrale, care au recunoscut că nu mai putem vorbi despre o inflaţie tranzitorie şi că sunt hotărâte să ia măsuri pentru a tempera avântul inflaţionist, costurile de finanţare au început să crească, săptămână aceasta dobândă tilturilor de stat americane pe 10 ani, stabilind un maxim neatins din 2019 – peste 1.9%”, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

Aceasta creştere a dobânzilor pare că a readus realismul pe pieţele bursiere, iar activele care tindeau să fie supraevaluate au intrat într-un process de corecţie, care, sigur, afectează negativ, pe termen scurt, toate activele bursiere. De exemplu, de la începutul anului piaţa Nasdaq s-a corectat cu circa 10%, iar piaţă crypto a înregistrat o corecţie de circa 20%. 

"Revenind la piaţa locală, scăderile sunt potenţate şi de contextul local complicat şi incert, pe fundalul tensiunilor ruso-ucrainene şi a ipotezei, care nu mai pare fantezistă, de a asista la un nou episod militar în regiune. Incertitudinea naşte scăderi întotdeauna pe piaţa bursieră; rămâne de văzut dacă vorbim doar despre un episod trecător sau unul de durată, în secnariul în care cauzele scăderilor se vor croniciza".

Cu scăderea de vineri, indicele principal BET înregistrează o dinamică negativă de 1,75% de la începutul acestui an. Singurul indice bursier de la Bucureşti care este pe plus momentan în 2022 este BET AeRO cu 0,13%.

Ieri după-amiază secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că inflaţia se va reduce în acest an dacă pandemia va fi sub control. Bursa americană s-a depreciat imediat indicele Dow Jones încheind şedinţa în scădere cu 1%.  “Stările de spirit sunt pesimiste după o altă corecţie puternică pe Wall Street de ieri, care a fost însoţită de scăderi puternice pe piaţa criptomonedelor. Mai mult, chiar şi petrolul s-a deplasat mai jos pe fondul accentuării aversiunii faţă de risc, deşi a reuşit să se menţină ferm în zilele precedente”, potrivit XTB România.

La Bucureşti, tranzacţiile realizate până la ora redactării acestei ştiri sunt de circa 46 mil. lei. Tot vineri a fost procesată în sistemul bursei şi tranzacţia de vânzare a unei părţi din Petrom de câtre Fondul Proprietatea.

Unii analişti ai pieţei de capital consideră că şi temerile recente, cu privire la anunţul Rusiei de a cere retragerea NATO din România şi Bulgaria ceea ce a dus la convocarea CSAT de către preşedintele Iohannis, ar putea sta la baza scăderilor de vineri. “S-au aliniat astrele. În sens negativ”, spune un broker. Peste Ocean, cotaţiile futures indică o deschidere în scădere pentru cea mai mare bursă la nivel mondial.

 ​

Sursa: BVB

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO