Burse - Fonduri mutuale

Apatia la risc a investitorilor locali tine pe loc 50 de fonduri de investitii

14.12.2008, 18:22 20

Peste 50 de fonduri de investitii internationale asteapta sa fie distribuite pe piata locala incepand de anul viitor, in speranta de revenire a pietelor de capital, dar si a increderii investitorilor.

Fondurile de investitii internationale sunt administrate de diviziile luxemburgheze de asset management sau de cele din tara de origine al marilor grupuri financiare, precum Alpha, EFG, Erste, ING sau OTP.
Distributia pe piata locala se realizeaza prin unitatile bancare ale grupurilor omonime. Fondurile investesc pe pietele internationale de actiuni, obligatiuni sau monetare. Cea mai mare parte a fondurilor au expunere regionala. Acestea investesc pe pietele emergente de actiuni din Europa de Est, Rusia sau Asia sau pe piata europeana de obligatiuni, realizand astfel "un cos" diversificat de investitii greu accesibil pe cont propriu pentru un investitor individual.
In ultimul an de zile, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inregistrat 52 de fonduri de investitii internationale in vederea inceperii distributiei pe piata locala. Numarul fondurilor de investitii internationale inregistrate este egal cu numarul fondurilor mutuale active pe piata locala.
Insa niciunul dintre aceste fonduri nu a inceput sa fie distribuit pana in prezent, reprezentantii grupurilor declarand ca vor incepe distributia anul viitor. In conditiile in care pe parcursul acestui an au amanat in mai multe randuri momentul inceperii distributiei.
Inregistrate la CNVM la sfarsitului anului trecut, cele 23 de fonduri de investitii internationale administrate de EFG Fund Management cu sediul in Luxemburg urmau a fi distribuite la inceputul acestui an, insa momentul inceperii distributiei a fost amanat pentru anul viitor.
Tot pentru anul viitor a fost programata inceperea distributiei a sase fonduri administrate de divizia austriaca a grupului Erste, a zece fonduri de investitii administrate de Alpha Asset Management din Grecia, a zece fonduri administrate de Pioneer Asset Management cu sediul in Luxemburg. Tot anul viitor sunt asteptate sa fie distribuite doua fonduri de investitii sub sigla ING si un fond administrat de OTP Fund Management din Ungaria.
"Fondul deschis de investitii OTP Central European Equity, administrat de OTP Fund Management Ungaria, face parte dintr-o structura mai ampla de alternative de investitii, cu expunere la diverse piete internationale si sectoare de activitate diferite, a caror distributie va fi lansata prin intermediul OTP Bank Romania in 2009", a spus Stefan Urziceanu, PR Coordinator la OTP Bank.
Criza financiara alaturi de aversiunea investitorilor la risc sunt principalele argumente care tin "on hold" distributia acestor pachete de fonduri. Fapt confirmat si de fondurile de investitii internationale care au inceput distributia pe piata locala in 2007, si au inregistrat plasamente "subtiri" din partea investitorilor romani in 2008.
Cele 13 fonduri de investitii internationale distribuite pe piata locala de Raiffeisen Capital Management, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului austriac Raiffeisen, au atras 77.000 de euro de la investitorii romani anul acesta, mult sub estimarile intiale ale administratorilor.
Societe Generale Asset Management a inceput sa distribuie 11 fonduri de investitii din prima jumatate a anului trecut, insa reprezentantii grupului nu au furnizat informatii despre volumul de investitii atras de la investitorii romani in cele peste 18 luni de distributie.
Nici fondurile locale cu investitii pe piata de capital nu s-au bucurat de interesul investitorilor in acest an, din cauza scaderilor de pe Bursa care au determinat pierderi substantiale pentru acestea. Singurele castigatoare au fost fondurile monetare si de obligatiuni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO