Burse - Fonduri mutuale

Apple, Google, McDonald's, Coca-Cola, Microsoft vin să se listeze la Bucureşti. Investitorii pot cumpăra cu lei acţiuni americane

Apple, Google, McDonald's, Coca-Cola, Microsoft vin să se listeze la Bucureşti. Investitorii pot cumpăra cu lei acţiuni americane

Autor: Roxana Pricop

09.02.2012, 12:37 4037

Casa de brokeraj Tradeville, care a "listat" companii străine precum Dior şi Danone pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), va lua decizia de a aduce acţiunile Facebook la Bucureşti doar după ce reţeaua de socializare se va lista pe bursa americană. Până atunci, brokerul îşi propune să aducă acţiunile altor zece companii americane.

Listarea Facebook, pentru care nu a fost avansată o dată exactă, dar care ar putea avea loc în luna mai, este de departe cea mai importantă listare din acest an în SUA. Cea mai populară reţea de socializare din lume a început deja oferta de acţiuni în vederea listării prin care vrea să strângă 5 miliarde de dolari de la investitori.

Pentru ca şi românii să poată investi în acţiunile Facebook, cea mai simplă şi ieftină soluţie este listarea acţiunilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS al BVB, aşa cum s-a întâmplat şi cu acţiunile Danone, Dior sau L'Oréal, companii listate pe burse străine, dar care se pot tranzacţiona şi la Bucureşti după ce casa de brokeraj Tradeville le-a adus la tranzacţionare pe ATS.

"Strategia noastră este de a oferi investitorilor români acţiuni americane care pot reprezenta alternative viabile, într-o formulă de tranzacţio­nare pe care deja o cunosc. Astfel, dorim să aducem pe BVB acţiunile a zece companii ame­ricane când modificările Codului BVB - operator de sistem - vor permite. Selecţia acţiunilor are la bază şi un chestionar realizat în rândul clienţilor noştri. Facebook se bucură de notorietate, însă nu este unicul criteriu pe care îl luăm în considerare. Decizia de a oferi investitorilor români pe bursa de la Bucureşti acţiunile reţelei de socializare o vom lua după ce compania va fi listată în SUA, moment în care va fi posibilă şi aducerea titlurilor acesteia pe sistemul alternativ al BVB", a spus Victor Stănilă, PR manager la societatea de brokeraj Tradeville.

El nu a dat detalii care sunt cele zece acţiuni americane, însă recent Depozitarul Central, instituţia pieţei de capital care asigură serviciile de decontare şi compensare pentru tranzacţiile derulate la BVB, a anunţat că au fost înregistrate în sistemul de compensare-decontare şi registrul RoClear acţiunile emise de companiile americane JPMorgan Chase & Co, Visa Inc., Apple Inc., Microsoft Corporation, Google Inc., The Coca-Cola Company, Intel Corporation, McDonald's Corpo­ration şi Merck & Company Inc. Înregis­trarea a avut loc la solicitarea unei societăţi de brokeraj şi este un pas necesar pentru ca acestea să poată fi aduse la Bucureşti. Anul trecut au mai fost înregistrate la Depozitar şi acţiunile Yahoo! şi Bank of America.

Deşi prin aducerea acestor acţiuni Tradeville spune că ţinteşte micii investitori locali, care nu dispun de sume suficient de mari ca să investească direct pe pieţele externe, unele dintre titluri ar putea fi cam "piperate" pentru conturile investi­torilor locali. Titlurile Google ajung la 2.000 de lei, în timp ce Apple depăşeşte 1.400 de lei/acţiune.

În ultimul an, Tradeville a adus pe ATS acţiunile a nouă companii străine, cu renume puternic în rândul consumatorilor români, precum acţiunile Danone, Adidas, Heineken, L'Oréal. Cu toate acestea, aceste acţiuni nu au atras interesul investitorilor locali, înregistrând tranzacţii foarte reduse.

În ultimul an au fost tranzacţionate acţiuni Heineken în valoare de doar 4.700 lei, iar acţiunile Danone nu s-au tranzacţionat deloc. În schimb, acţiunile companiei de energie E.ON sunt mai lichide, fiind înregistrate tranzacţii de 2,1 milioane de lei în ultimul an, iar acţiunile companiei farmaceutice Bayer au ajuns la un rulaj de 2,54 mil. lei.

Cele mai tranzacţionate acţiuni străine de la Bursă sunt însă titlurile Daimler (producătorul automobilelor Mercedes), care au ajuns în ultimul an la tranzacţii de 6 milioane de lei. Daimler a fost prima companie străină listată pe ATS-ul BVB de către brokerii de la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO