Burse - Fonduri mutuale

Apple îşi splitează acţiunile ca să poată intra în indicele Dow Jones. Acţiunile au crescut ieri cu 7,5% după ce compania a crescut dividendele

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2014, 00:00 768

Grupul american Apple (simbol bursier AAPL), cea mai valoroasă companie listată din lume, cu o capitalizare de 486 mld. dolari, a anunţat miercuri că la începutul lunii iunie îşi va splita acţiunile, urmând ca o acţiune actuală să se împartă în şapte acţiuni.

Analiştii apreciază că această mişcare vizează reducerea preţului acţiunilor în vederea includerii acestora în indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care urmăreşte cele mai importante 30 de companii listate pe bursele din SUA. Ponderea unei companii în indicele DJIA este calculată pe baza preţului de pe piaţă al unei singure acţiuni a companiei respective, astfel că indicele nu include acţiunile cu preţuri foarte mari deoarece acestea ar avea ponderi foarte mari. Ieri, preţul unei acţiuni Apple era de aproape 565 de dolari. După splitare, preţul ar coborî în intervalul 80-90 de dolari.

Apple a raportat miercuri un profit net de 10,2 mld. dolari pentru primul trimestru din 2014, cu 7% mai mare decât în perioada similară a lui 2013, la afaceri de 45,6 mld. dolari. În ultimele patru trimestre Apple a acumulat profituri de 37,7 mld. dolari. Cu ocazia publicării rezultatelor, Apple a anunţat că va majora dividendul trimestrial plătit acţionarilor cu 8%, la 3,29 dolari/acţiune. După anunţ, acţiunile Apple au crescut ieri cu 7,5% la New York.

Investitorii români pot cumpăra acţiuni Apple şi de pe bursa de la Bucureşti, unde titlurile companiei americane se tranzacţionează în lei pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS). Ieri, preţul unei acţiuni AAPL la Bucureşti era de 1.840,65 lei. În ultimul an la BVB s-au realizat peste 300 de tranzacţii cu titluri Apple, în valoare de 2,65 mil. lei. Apple este probabil cel mai cunoscut producător de gadgeturi din lume, având în portofoliu computerele Mac, telefoanele iPhone şi tabletele iPad.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO