Burse - Fonduri mutuale

Aproape jumatate din profitul Petrom a fost salvat prin instrumente de acoperire a riscului

Aproape jumatate din profitul Petrom a fost salvat prin instrumente de acoperire a riscului
25.02.2010, 23:06 44

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a incasat524 mil. lei (125 mil. euro) din instrumente de hedging pe pretulpetrolului, reusind astfel sa-si majoreze profitul cu 34% fata de2008, la 1,36 mld. lei (326 mil. euro).

Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 23% anul trecut, panala 12,8 miliarde de lei (aprox. 3 miliarde de euro) pe fondulreducerii cantitatilor de produse vandute cumulat si cu un pret devanzare mai mic comparativ cu anul 2008, cand barilul de petrol aatins valori record.

Petrom a castigat cel mai mult din instrumente de acoperire ariscului in primul semestru al anului trecut, cand pretul titeiuluia scazut sub nivelul de 65 de dolari la care Petrom si-a asigurat oparte din productie, ceea ce a adus peste 100 mil. in conturile companiei.

"A fost un an extrem de dificil, dar am crezut in necesitatealuarii unor masuri severe de la primele semne ale crizei. Cele maiimportante masuri pe care le-am luat au fost taierea costurilor sihedgingul", a explicat Reinhard Pichler, directorul financiar (CFO)al Petrom.

Ultimele trei luni, cele mai slabe

Comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut, ultimeletrei luni din 2009 au adus o deteriorare a rezultatelor financiareale Petrom, pe fondul inrautatirii conditiilor de piata, dupa cumau explicat reprezentantii companiei. Astfel, cifra de afaceri afost mai mica cu 4%, in timp ce compania a intrat pe pierderi de171 mil. lei (41 mil. euro) din cauza cheltuielilor legate dedobanzi, dar si a costurilor extraordinare legate de restructurareasegmentului de rafinare si inchiderea Doljchim.

"Ne asteptam la provocari mai mari in ceea ce priveste piata decarburanti si de gaze naturale din Romania in 2010", a declaratMariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Pentru anii viitori, compania si-a propus un buget anual deinvestitii intre 1,2 - 1,5 mld. euro. Reprezentantii Petrom nu auprecizat cat din acest buget va proveni din surse proprii, dar audeclarat ca iau in calcul varianta atragerii fondurilor prin maimulte posibilitati.

"Gradul de indatorare nu ne mai permite sa facem si altecredite, dar putem atrage banii pentru investitii fie printr-omajorare de capital, care la randul sau ne-ar putea permite saatragem noi credite, fie prin negocieri cu statul roman privindalinierea preturilor la gaze, lucru care ar debloca fonduri maripentru investitii", a explicat Mariana Gheorghe. La inceputulacestui an, oficiali ai Ministerului Economiei, actionar la Petrom,au declarat ca majorarea de capital avuta in vedere ar putea ajungela un miliard de euro, statul fiind interesat sa participe cubani.

"Suntem in discutii preliminare. Nu putem comenta pe aceastatema", a mai precizat CEO-ul Petrom.

Miza urmatorilor ani este liberalizarea pretului lagaze

Anul trecut, partea de explorare si productie, cea maiimportanta divizie a Petrom, a inregistrat o scadere de 4% aproductiei de hidrocarburi, concomitent cu o reducere de 35% apretului barilului de petrol. In ceea ce priveste investitiilenecesare pentru dezvoltarea acestui segment, in anii urmatori esteasteptata o crestere a fondurilor necesare, in contextul in caremajoritatea zacamintelor exploatate de Petrom sunt mature,activitatea de exploatare a hidrocarburilor din Romania avand ovechime de peste 100 de ani.

"In piata gazelor trebuie sa prevaleze principiile de piatarezultate in urma jocului intre cerere si oferta. AutoritateaNationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu facealtceva decat sa reglementeze un pret care este liber incalcandastfel regulile pietei si directivele europene", spune Gheorghe, incontextul in care pretul la gazele din productia interna sunt lajumatatea celor din import, iar o eventuala aliniere a preturilorar putea aduce companiei mai multi bani pentru investitii.Totodata, Mariana Gheorghe a mai precizat ca din 2014, an in careexpira clauza din contractul de privatizare privind mentinerearedeventelor petroliere la un anumit nivel, Petrom va incepenegocierile cu factorii de decizie privind modul in care vor ficalculate acestea dupa momentul 2014.

"Suntem intr-o industrie matura cu o rata de declin foarte mare.Obiectivul oricarei tari este sa-si asigure independentaenergetica. Cum va face acest lucru guvernul, este o decizie care-iapartine, dar pentru care trebuie sa puna in balanta multifactori."

Vanzarile de carburanti sufera incontinuare

Pe partea de rafinare si marketing, Petrom a inregistrat unrezultat mult mai bun in 2009 fata de 2008, pierderile acestuisegment micsorandu-se de mai bine de doua ori pana la un nivel de828 mil. lei (197 mil. euro). Anul trecut, Petrom a luat mai multemasuri pentru a reduce aceste pierderi, printre care s-a numaratoprirea rafinariei Arpechim in noiembrie 2009. Partea de rafinarecare a mai ramas din Arpechim dupa vanzarea segmentului petrochimiccatre Oltchim urmeaza sa fie ori vanduta, ori inchisa, in contextulin care Petrom a decis sa micsoreze capacitatea de rafinare si lacealalta rafinarie pe care o are in portofoliu, Petrobrazi.

"Piata produselor de rafinare este de asteptat sa se mentinanefavorabila pe parcursul anului 2010, cu un nivel foarte scazut almarjelor de rafinare ca efect al capacitatii excedentare ce vacaracteriza industria, atat in Romania, cat si in toataEuropa."

In ceea ce priveste vanzarile de carburanti, Petrom spune ca inreteaua de benzinarii pe care o administreaza, vanzarile cuamanuntul au crescut cu 12%, in timp ce piata de retail, in total,a scazut cu 3%. Totodata, reprezentantii companiei au mai precizatca vanzarile comerciale au scazut cu 10%, la nivel de piataregresul fiind de 14%. Astfel, pe ansamblu vanzarile de carburantiale Petrom au fost cu 7% mai mici in 2009.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom:

  • Anul 2010 va fi plin de provocari, mai ales pe partea de gazenaturale si de carburanti. Credem ca in cazul cererii de gazelucrurile vor stagna sau vor inregistra o usoara scadere, in timpce pe partea de carburanti piata se va contracta cu 5% in totalfata de 2009. Barilul de petrol va oscila intre 60-80 dedolari.
  • In ultimii ani am distribuit dividende in valoare de 2,7miliarde de lei. Acum le cerem actionarilor sa ne sprijine. Nu esteusor sa vii cu o astfel de propunere, de a nu distribui dividendein 2009, dar trebuie in conditiile actuale de piata.
  • Am asistat la abuzuri si decizii in defavoarea Petrom in ceeace priveste procesele cu angajatii. Tribunalele din Romania dadeaudeciziile in favoarea angajatului, dar in deciziile finaledreptatea ne revenea noua si astfel ne recuperam banii. Nu a fostnecesar sa constituim alte provizioane pentru aceste probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO