Burse - Fonduri mutuale

Ce arată datele eToro: România are cel mai mare procent de investitori individuali care deţin active cripto (54%) şi cel mai mare procent de investitori femei care deţin criptoactive (48%). Tot aici sunt şi cei mai mulţi investitori de peste 55 de ani care deţin cripto (30%)

Ce arată datele eToro: România are cel mai mare procent...

Autor: Tibi Oprea

24.08.2024, 18:43 4612

Cele mai volatile active sunt criptoactivele şi, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat, 32% din investitorii individuali la nivel global au acest tip de active în portofoliu. Dar dacă ne referim la active mai tradiţionale, 49% din investitori au acţiuni ale firmelor din ţara lor, 34% obligaţiuni naţionale de instrumente cu venit fix, iar un uluitor procent de 69% au active în numerar.

România are cel mai mare procent de investitori individuali - 54% - care deţin criptoactive în portofoliile lor. Ei sunt urmaţi de polonezi (51%) şi cehi (50%). Pe măsură ce ne îndreptăm spre Occident, procentele scad de la 38% în Spania la 27% în SUA şi 20% în Franţa şi Danemarca. De asemenea, România are cel mai mare procent de femei investitor (48%) care deţin cripto, urmată de Polonia şi Ţările de Jos.

„Dar dacă ne uităm la distribuţia pe vârste, cel mai mare procent de tineri investitori cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani care deţin criptoactive provin din Cehia (69%), urmaţi de România (66%) şi Polonia (62%). La celălalt capăt al spectrului, cei mai puţin interesaţi de criptoactive sunt tinerii investitori din Regatul Unit, britanicii fiind urmaţi de francezi şi italieni, australieni şi americani. Interesant este că în România avem şi cel mai mare procent de investitori în vârstă de peste 55 de ani, care deţin cripto (30%), urmaţi de Polonia (24%) şi Cehia (18%). Cele mai mici procente provin din Regatul Unit (5%), Danemarca (6%), Franţa (7%) şi SUA (8%)”, spune Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

În ceea ce priveşte activele mai tradiţionale, situaţia se schimbă. Având în vedere că bursa de valori din SUA este cea mai mare din lume, s-ar fi putut crede că cel mai mare procent de investitori care deţin acţiuni naţionale provine de acolo. Ei bine, sondajul arată că 69% dintre investitorii danezi deţin acţiuni pe piaţa lor locală, urmaţi de cei din Germania (56%), Ţările de Jos (55%), Australia (52%) şi SUA (49%).

„În general, România este mai aproape de coada clasamentului, cu 47%. Dar dacă ne uităm la grupele de vârstă, tinerii investitori români se află pe locul al doilea (51%), după danezi (56%) şi înaintea olandezilor (49%), britanicilor (49%) şi americanilor (46%)”, adaugă Maioreanu.

Pe măsură ce ne îndreptăm către active mai sigure, cum ar fi obligaţiunile naţionale, se schimbă şi poziţiile. Jumătate dintre investitorii polonezi (50%) au obligaţiuni în portofoliile lor, urmaţi de 42% dintre investitorii danezi şi 40% dintre investitorii americani, încercând să profite de ratele dobânzilor încă ridicate. România se află la mijlocul clasamentului, cu 35%. Când vine vorba de numerar, investitorii români sunt pe locul patru (75%), primii fiind cei din Marea Britanie (82%), urmaţi de cehi (79%) şi cei din SUA (76%).

Experţii consideră că alocarea activelor investitorilor ar trebui să varieze în funcţie de vârstă. Acest lucru înseamnă că un portofoliu de investiţii pentru investitorii tineri ar trebui să suporte mai mult risc decât cel pentru persoanele de peste 55 de ani. Explicaţia pentru acest lucru vine din faptul că, la o vârstă mai tânără, prioritatea ar trebui să fie creşterea, iar o recompensă mare este de obicei asociată cu un risc ridicat.

„Este, de asemenea, şi o chestiune de timp, deoarece investitorii mai tineri au un orizont de investiţii mai lung şi suficient timp pentru a recupera din eventualele pierderi decât persoanele mai în vârstă, care se apropie de pensie. Dar este acest principiu cu adevărat aplicat de investitori în 2024? Ei bine, depinde de ţară”, completează Bogdan Maioreanu.

Deşi sondajul eToro Retail Investor Beat arată o abordare mai prudentă a investitorilor mai în vârstă şi una mai îndrăzneaţă a celor mai tineri, există un lucru care trebuie remarcat. În ciuda opiniei tradiţionale conform căreia riscul investiţional se reduce odată cu vârsta, investitorii mai în vârstă, în special cei din Europa Centrală şi de Est, nu doresc să fie excluşi din fenomenul cripto.