Burse - Fonduri mutuale

Cum arată pieţele de capital la final de săptămână: Credit Suisse, minus 23% în cinci zile. Indicele european Stoxx 600 Banks, în scădere cu 11%. S&P 500, plus 1,5%. Dinamica pieţei locale, peste cea la nivelul continentului

Cum arată pieţele de capital la final de săptămână:...

Autor: Eduard Ivanovici

17.03.2023, 17:02 285

Într-una din cele mai tensionate săptămâni pe pieţele de capital din ultimii ani – incluzând aici şi momentele de după invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 – bursele internaţionale au înregistrat scăderi pe linie, investitorii reacţionând imediat la veştile privind criza din piaţa bancară americană şi problemele gigantului elveţian Credit Suisse.

În ultima săptămână, acţiunile băncii din Zurich au pierdut circa 23%, pe fondul „deficienţelor semnificative legate de controalele financiare”, aşa cum se arată în raportul anual al băncii. Credit Suisse a pierdut bani timp de cinci trimestre la rând şi, doar în T4/2022, clienţii au efectuat retrageri de circa 100 de miliarde de dolari.

De asemenea, participanţii bursieri au renunţat masiv la acţiunile din domeniul bancar inclusiv din cauza prăbuşirii Silicon Valley Bank şi a altor bănci americane, ambele momente amintind de prăbuşirea Lehman Brothers din 2007.

Credit Suisse a scăzut cu aproape 30% într-o singură şedinţă de tranzacţionare la Zurich, însă investitorii au revenit rapid la cumpărare după ce banca centrală elveţiană a anunţat că va împrumuta creditorul cu 54 de miliarde de dolari pentru a stimula lichiditatea şi încrederea investitorilor.

La nivel european, Stoxx 600 a pierdut 3,8%, iar Stoxx 600 Banks – indicele celor mai mari bănci ale continentului – s-a depreciat cu 11,3% în ultima săptămână. Société Générale şi Erste Group, proprietarii BRD şi BCR în România, sunt pe minus cu 17,7%, respectiv 13,5%, potrivit Yahoo Finance.

HSBC, cea mai mare bancă britanică, a scăzut cu 6,6%, iar Banco Santander din Spania a căzut cu 12,9%. În Germania, Deutsche Bank a pierdut 13,9%, în timp ce Intensa Sanpaolo a înregistrat o scădere de 12% pe bursa milaneză.

La Bucureşti, Banca Transilvania are plus 1,2%, iar BRD SocGen a coborât cu 3,2%. Indicele local BET are minus 0,8%, potrivit datelor BVB. Prin comparaţie, S&P 500 din Statele Unite s-a apreciat cu 1,5%.

„Ar trebui poate scăzut nivelul de risc asumat, fie prin lichidizarea unor poziţii sau mai ales prin alocare spre sectoare mai stabile şi care, din fericire, pe piaţa românească sunt bine reprezentate. Mă gândesc la sectoarele de tip value, precum energia, utilităţile, care sunt şi plătitoare de dividende şi care, din acest punct de vedere, probabil în orice fel de condiţii vor fi caracterizate de o volatilitate mai mică”, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Transaction, comentând pe baza dinamicii Bursei de la Bucureşti prin comparaţie cu alte pieţe din vest.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO